НОВИНИ

Зърнопроизводители отново блокираха пътя за Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 07.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
Общество
Слушай новината

6-километрова колона от тирове се образува преди граничния пункт с Румъния край Кардам, след като земеделски производители отново излязоха на протест днес.

Те блокираха пътя за около 4 часа с искане да спре безмитният внос на украинска селскостопанска продукция у нас. Протестни действия имаше и в Румъния, в които се включиха и транспортни фирми.

Фермери от пет области –Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол, се събраха край Кардам, за да изразят недоволството си от европейския регламент, който позволи безконтролен внос на селскостопанска продукция у нас.

Подробности за протеста вижте във видеото.

"Ние сме абсолютно солидарни с колегите ни в Украйна и с украинската държава в трудния момент, в който се намира. Но е крайно време ЕС да поеме тази солидарност равнопоставено между западните и източните държави. Просто ние не можем повече, не издържаме – жътвата идва, а ние трябва да продаваме, складовете ни са пълни и проблемите ни затрупват, като лавина всеки изминал ден", заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителите подчертаха, че търпят огромни загуби.

"Слънчогледът, когато беше около 1200 лв. цена на тон, тази цена удовлетворяваше нас като производители, сега е около 700 лв. При пшеницата е същото – сега е около 42-3 ст. пшеницата, нас ни трябват грубо казано около 500 – 550 лева, за да си покрием разходите, които сме направили", каза Стоян Александров, председател на Ямболския съюз на зърнопроизводителите.

Проблемът не е само в зърнопроизводството, но и в останалите селскостопански сектори, подчертаха протестиращи.

"Защото не се внасят само зърна, внасят се и олио, и меса, и кашкавали и какво ли не още. Това всичко рефлектира върху земеделието като бранш като цяло, на всички вреди. Спазваме европейските директиви, искаме си нормалния пазар, който е бил до момента", Георги Радев, председател на Сливенския съюз на земеделските производители.

Стока за 3,5 милиарда лева залежава в българските складове, казват протестиращите.

"Това са неплатени данъци, това са задължения към доставчици. Така че, ако продължим да стоим в тази ситуация, със сигурност ще има фалирали хора. Битката е за чуваемост в Брюксел", обясни Радостина Жекова, председател на добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

От другата страна на границата протестът е още по-голям, каза Коста Костов, който заедно с над 30 зърнопроизводители от Генерал Тошево подкрепи колегите си от Негру вода и Констанца. На пристанището в големия румънски град в блокадата се включиха и транспортни фирми.

Освен вето на безмитните коридори, недоволстващите поискаха и изравняване на субсидиите с тези на Западна Европа.

Надежда Карапанчева/ Стефан Стефанов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Двама от обвиняемите по аферата Nexo са кацнали в Белград
Гешев: Двама от обвиняемите по аферата Nexo са кацнали в Белград
ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ
ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ