НОВИНИ

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 07.04.2023
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Всички партии в коалицията взеха решение, че няма да подкрепим правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Ясно е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани за това, че за европейския път на развитие на страната си заслужава те да излязат и да гласуват. Посетихме 1000 населени места, следващата кампания ще обиколим и останалите 2000", заяви на пресконференция Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

По думите му е имало сериозни проблеми с провеждането на тези избори.

"Има 5 пъти повече невалидни бюлетини, над 45 000 невалидни бюлетини при по-малко от 9000 в предишните избори, които имаха същия брой гласоподаватели. В 2234 секции, което е 17 процента от секциите, има разминаване между гласовете, които са регистрирани от машината и гласовете, които са вписани в протоколите на секционните избирателни комисии", допълни Асен Василев.

Той поясни, че в 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините.

"Това е по информация на Министерството на електронното управление. В 303 от 700 рискови секции въобще не се е предавало видеонаблюдение. В 225 се е предавало с прекъсване и без да се показват бюлетините на видеокамерата. Има протоколи, където машинният вот и вотът, отчетен от СИК, се разминават и то с доста. Има поправени протоколи, най-вероятно поправени в РИК, където първоначално е вписан един вот, след това е отчетен друг. Най-притеснително е, че в 31 районни избирателни комисии плюс протокола за вота от чужбина 1 плюс 1 не е равно на 2. Във всички протоколи на РИК има несъответствие между детайлите и общия брой бюлетини, които са отчетени. Това показва системен проблем с провеждането и отчитането на изборите в страната, показва че контролите при въвеждането на данни в РИК най-вероятно са били изключени. Всички тези нарушения и проблеми описахме в писмо, което изпратихме до Централната избирателна комисия", добави Василев и отбеляза, че тези проблеми трябва да бъдат отстранени.

Според Асен Василев е важно там, където не е работило видеонаблюдението, да се отворят чувалите и да се преброят пред камера бюлетините, за да се установи, че няма проблем с преброяването на вота на българските граждани, за да може да се гарантира, че всеки един подаден глас е правилно отчетен. Това най-вероятно няма да промени изборния резултат, коментира още Асен Василев.

"Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ в първия мандат е на база на ценности. Това, което видяхме в миналия парламент и по време на тези избори, е на база на тези ценностни различия", каза от своя страна Кирил Петков.

Той също благодари на всички избиратели, които са гласували за коалиция ПП-ДБ. Отчете, че когато 60% от българите са избрали да не гласуват, това означава, че е нужна още работа.

Петков обаче заяви, че са се обединили около решението ПП-ДБ да работи по важните политики с всички политически партии.

"Ще говорим с всички тях, защото обещахме на българските граждани ясни политики за справяне с актуалните проблеми. Като се започне с бюджета - той не може да бъде заложник на разговорите между политическите партии", каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната".

Петков заяви, че трябва да се приеме бюджет максимално бързо, защото нито хората, нито бизнесът може да чака. За цените на храните са заявили, че ще работят за нова стратегия в българското земеделие, за да може българските храни да идват на българските трапези с ниски цени. За това ще говорят с всички политически партии.

Шенген е приоритет и това може да се случи ако имаме ясни общи действия по тази тема, категоричен е Кирил Петков.

По думите му, ако с първия мандат ГЕРБ не успеят да формират правителство, ПП-ДБ ще предложи кабинет с втория мандат.

ПП няма да подкрепи кабинет с участие на ГЕРБ

Христо Иванов потвърди от свое име общата позиция на коалицията по отношение на първия мандат.

"Искам да благодаря на всички колеги за усилието да имаме това обединение и да кажа, че то има потенциал - видно от резултатите и ние ще работим за това да го развиваме и надграждаме", каза Иванов.

"Нашата оценка е, че обединението не успя да постигне на тези избори пълен потенциал, но следва да бъде изпълнено обещанието, което дадохме - да бъде възстановена парламентарната република и парламентарното управление в България.

Големият въпрос е да има управление, но то да бъде такова, което може да реализира приоритетите на практика, а на не на думи. Това ще бъде наша цел и ще продължим да смятаме очевидното - без дълбока, сериозна реформа в правосъдието, нито една от тези цели няма да бъде постигната", заключи Иванов.

"Решението на ръководството на ДСБ е, че няма да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов, аргументите са много. В следващия парламент ще изпълним всички заявки в хода на предизборната кампания, ще внесем законопроекта за радикална промяна в начина, по който се управляват службите за сигурност. При едно редовно правителство е добре г-н Президентът да се прибере в президентството и да не позиционира България в международен и вътрешен аспект, защото това не му е работа. Има си парламент и правителство и това са правомощия на тези институции", каза още Атанас Атанасов.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зърнопроизводители отново блокираха пътя за Румъния
Зърнопроизводители отново блокираха пътя за Румъния
МПЦ: Никой друг освен македонците не се е опитал да възстанови Охридската архиепископия
МПЦ: Никой друг освен македонците не се е опитал да възстанови Охридската архиепископия