НОВИНИ

Висока лавинна опасност в Рила и Пирин в края на ски сезона у нас

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 07.04.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Опасно време и висока лавинна опасност в Рила и Пирин. От 5 степенната европейска скала, опасността от лавини в момента е над 4. Заради обилните снеговалежи в планините от началото на седмицата, преходите и зимните спортове извън пистите се опасни.

Снежна покривка от над 30 сантиметра, температури от минус 20 градуса и ветрове със скорост от 60 км/час. Такава е картината по високите части на Пирин.

"Излизането извън ски пистите винаги води до рискове, само подготвените могат да излизат извън тях и то по подготвените маршрути на Пирин планина. Снегът е като жив организъм и се променя още при падането си на земята…точно това го прави доста коварно", предупреждава Анди Балевски - алпинист и планински експерт.

Планинските спасители съветват в остатъка от зимния сезон, да упражняваме зимни спортове единствено по ски пистите. Ако все пак търсачите на силни усещания пренебрегнат забраните, те трябва да се подсигурят.

"Препоръчваме на всички, които ще излизат извън пистите, да си наемат планински водач, да си свалят приложението на ПСС, за да могат при инцидент за подадат навременен сигнал", съветва Благовест Обецанов от Планинска спасителна служба - Банско.

А малкото туристи, направили си дълга зимна ваканция в последните дни на сезона в Банско, са запознати с всички инструкции за безопасно каране.

"Имам и телефони, имам и приложение и правя застраховка", казва Атанас Даракчиев - турист.

"Опасно е. Не карам извън пистите аз. Харесва ми, но просто не съм такъв човек - дотолкова, доколкото се спазват маркировките и не се кара където пише, че не трябва да се кара, всичко е наред", смята Георги Янков - турист.

Наблюденията на експертите показват, че зимният сезон през април тази година е доста по-опасен в сравнение с предишните. Причината са закъснялата зима и резките промени на температурите по високите части на планините

Автор: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти: Искаме да продължим да се борим за титлата до края
Карло Анчелоти: Искаме да продължим да се борим за титлата до края
90-годишно семейство от Дупница празнува 66 години брак. Как съхраняват любовта си?
90-годишно семейство от Дупница празнува 66 години брак. Как съхраняват любовта си?