НОВИНИ

Спад на борсите: Понижения на основните индекси след спирането на "Северен поток"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:47, 05.09.2022
Чете се за: 02:05 мин.
По света
спад борсите понижения основните индекси спирането северен поток
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейските акции се сринаха в понеделник, след като "Газпром" спря за неопределено време газоподаването по основен за Европа тръбопровод. Германският борсов индекс отбеляза най-големия си еднодневен спад от два месеца насам. В същото време количествата синьо гориво от Русия, транзитирано през Украйна, остават на предишните нива.

Общоевропейският индекс STOXX 600 падна с 1,7% през първия час на търговия, докато германският DAX потъна с 3,1 на сто. Акциите на германските енергийни компании отбелязаха спад между 2,9 и 10 процента. Пазарите отвориха с трудности, цените на газа скочиха, защото стана ясно, че "Северен поток 1" е затворен. Всички очакват заседанието на Европейската централна банка в четвъртък, коментират анализаторите.

"Краят на "Северeн поток 1" или продължаващото затваряне на "Северен поток 1" показва колко трудна ще е тази зима. Това също така показва, че можем да издържим по отношение на доставките, ако запасите от газ са достатъчно големи. Но цената на газа, петрола и енергията ще остане изключително висока. И за съжаление третият пакет облекчения няма да е достатъчен, за да компенсира допълнителните разходи, които ще трябва да поемат всички граждани и бизнесът", каза Карстен Брески, главен икономист в ING Германия.

Германия вече обяви, че ще похарчи 65 милиарда евро за третия си пакет от държавна помощ срещу растящата инфлация. Енергийните министри от евросъюза ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят мерки срещу кризата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на отбраната Димитър Стоянов: 110 военнослужещи помагат за разчистването след наводнението
Министърът на отбраната Димитър Стоянов: 110 военнослужещи помагат за разчистването след наводнението
Хамилтън се извини за избухването си по радиото в Гран при на Нидерландия
Хамилтън се извини за избухването си по радиото в Гран при на Нидерландия