НОВИНИ

Спаси София искат 10 монтажни паркинга. В кои квартали да са те?

спаси софия искат монтажни паркинга квартали
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 08.06.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

От гражданската организация "Спаси София" обявиха днес план за изграждане на 10 монтажни паркинга в различни софийски квартали, с който се цели създаването на над 3500 нови места за паркиране.

"След няколко месеца на проучвания и търсене на документи от районните кметства, идентифицирахме първите десет подходящи терена, на които ще предложим Столичната община да изгради обществени монтажни паркинги", обясни Борис Бонев.

Градските активисти смятат, че Столичната община не може да продължи да игнорира проблема с паркирането в големите софийски квартали, които са планирани за многократно по-малко автомобили.

От Спаси София казват, че са проучили стотици терени във всички големи столични квартали, които отдавна се сблъскват с остър недостиг на места за паркиране.

"Намерихме достатъчно големи общински терени, подходящи за строителство на монтажни паркинги. Те са сравнително лесни, евтини и бързи за изграждане и не се нуждаят от постоянна поддръжка. Изграждането на монтажен паркинг с едно надземно ниво двойно увеличава капацитета на паркинга и не нарушава визуално или функционално, качеството на обитаване на съседните сгради", обясни Андрей Зографски от "Спаси София".

Според доклада на активистите трябва да бъдат изградени по три монтажни паркинга в кварталите "Люлин", "Младост" и "Овча купел", както и един в "Зона Б-18".

Приоритет е изграждането на повече места за паркиране в близост до дома и именно там, където недостигът е най-голям – около високи блокове, в близост до детски градини, училища и търговски обекти.

"Новите места ще позволят да премахнем паркираните по тротоарите и зелените площи коли, а междублоковите пространства да бъдат ремонтирани и да се ползват по предназначение", настояват от "Спаси София".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое измести Черно море от Топ 6, Камбуров отново се разписа
Берое измести Черно море от Топ 6, Камбуров отново се разписа
53-ма от БНР до СЕМ: Управителният съвет да бъде оттеглен!
53-ма от БНР до СЕМ: Управителният съвет да бъде оттеглен!