НОВИНИ

Спецпрокуратурата: Банка не е уведомила "Финансово разузнаване" за теглените пари от Божков

спецпрокуратурата банка уведомила финансово разузнаване теглените пари божков
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 22.06.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Спецпрокуратурата съобщи, че проверка на ДАНС е установила, че "УниКредит Булбанк" не е уведомявала "Финансово разузнаване" при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева от укриващия се в ОАЕ бизнесмен Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинения от родната прокуратура.

"В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр – обвиняемия Васил Божков, впоследствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. "Московска" 43 в столицата", допълват от държавното обвинение.

От там коментират, че с оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство продължават да се извършват в пълен обем действия по разследването, като са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на ЕС.

Специализираната прокуратура заявява още, че продължават действията по разследването в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи.

До момента са намерени и иззети по законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000.

Органите на досъдебното производство събират и проверяват, както доказателства, които разобличават обвиняемия, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му.

"Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство", допълват от Темида.

В тази връзка по настоящото досъдебно производство в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (на два пъти), както и Бойко Борисов, министър-председател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скок на броя на хоспитализираните с COVID-19 в Албания
Скок на броя на хоспитализираните с COVID-19 в Албания
Проверяват дейността на русенския прокурор Николай Николов
Проверяват дейността на русенския прокурор Николай Николов