НОВИНИ

Иван Гешев: Божков изпрати сигнал по имейл, проверява се от компетентен прокурор

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:46, 04.06.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Главният прокурор Иван Гешев коментира последните изяви на обвиняемия Васил Божков във Фейсбук. Гешев е в Ябланица, където се извършва спецакция на прокуратурата срещу битовата престъпност.

По думите му това не е нормален начин за подаване на такава информация.

Гешев заяви, че освен във Фейсбук, е постъпил сигнал по имейл от Божков до главния прокурор, в който излага определени обстоятелства. Отделно е постъпил сигнал от "едно издание близко до г-н Цветан Василев". И двата сигнала са разпределени към компетентен прокурор, който може да прецени какви действия да извърши.

"Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата, той не наблюдава конкретни досъдебни производства. Сигнали във фейсбук - не е нормалният начин за подаване на такава информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия - обвиняем и подсъдим. Така, както други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев - преценяват дали, кога и доколко да подкрепят други подсъдими лица, като г-н Божков, включително и медийно, и като политическа пропаганда", каза още Иван Гешев.

Главният прокурор допълни, че задълженията за прокуратурата са да проверява както доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, които са оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства и конкретният прокурор ще ги провери, независимо дали са "анимация, комикси или нещо друго забавно", каза още Гешев.

По казуса с братя Бобокови - Гешев също каза, че този казус се взима от наблюдаващ прокурор. Това, по думите му, е независима суверенна преценка и той се надява, че тези преценки ще се основават на вътрешни убеждения и доказателства, а не на външно влияние.

Гешев заяви, че причината подсъдимият Цветан Василев да се укрива от българските власти е основно политическа. Преценка основно на сръбските власти е кога и дали ще бъде екстрадиран.

"Решението за екстрадиция е политическо. Решението е на сръбската държава и на държавата ОАЕ", повтори Гешев.

По отношение на спецакцията в Ябланица, главният прокурор заяви, че това е поредната рутинна спецакция, съвместно с прокуратурата по линията на това, което е приоритет на МВР и прокуратурата - битовата престъпност. Целта е към края на годината нивата на битовата престъпност да са значително по-ниски от миналата година.

Това е изпълнимо, каза Гешев и даде пример с телефонните измами, които са намаляли с 40-50 процента спрямо миналата година. От януари са само инцидентни случаи.

"Така че смятаме, че и проблемът с битовата престъпност може да бъде решен и да бъде сведена до минимални нива, и хората да живеят по-сигурно. Възрастните хората не заглужават да бъдат убивани, ограбвани, запалвани в къщите си, и да прекарат годините си в страх. Държавата е длъжна да изпълни ангажимента си към тези хора", каза Гешев.

По отношение на искането на Полфрийман за възобновяване на делото, Иван Гешев отново каза, че това решение не е от компетентността на главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва пренасяне на наркотичното вещество кратом с пратки от Индонезия
Прокуратурата разследва пренасяне на наркотичното вещество кратом с пратки от Индонезия
Филмът "Февруари" на Камен Калев в Официалната селекция на Кан
Филмът "Февруари" на Камен Калев в Официалната селекция на Кан