НОВИНИ

Затвориха инфекциозното отделение на болницата в Ямбол

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 04.06.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Здраве

Инфекциозното отделение в Ямболската болница е затворено за 14 дни заради диагностицирани с Ковид медицински персонал. Пациенти с инфекцията ще се приемат в частната болница. Новозаразените през последното денонощие в Ямбол са трима. Остава затворено и гастроентерологичното отделение в частна сливенска болница заради заразени медици.

Белодробното отделение в Ямболската болница продължава да функционира. Там има настанени 6 пациенти с коронавирусна инфекция. Ковид реанимацията е затворена и дезинфекцирана и няма пациенти. Медиците, които са работили с ковид пациенти имат сключени договори за финансово стимулиране от 1000 лв.

Кое наложи обаче затваряне на отделението в Ямбол с повече подробности прокуристът на лечебното заведение д-р Димитър Рунков.

Д-р Димитър Рунков, прокурист на МБАЛ "Свети Пантелеймон", Ямбол: За съжаление заразяването на персонал след три месечното наблюдение и лечение на тия болни доведе до акумулиране на инфекция и имаме заразени 2 сестри и 1 санитарка. Това което, най-лошите прогнози ни се сбъднаха. Това наложи невъзможността да се създаде график на лекарски, сестрински и санитарски състав. Така че ние спираме дейност за 14 дни от днешна дата. Хубавата тенденция от края на миналата и началото на тази седмица е, че реално такива пациенти, които са болни, носители може да има в града, но болни пациенти при нас не са постъпвали. Имаме в момента 6 лежащо болни, които са настанени в белодробно отделение, като тия по-леко болни като цяло по препоръки на Министерството да бъдат на домашно лечение, а средно тежките в частната болница.

В Сливен остава затворено гастроентерологичното отделение на частната болница заради заразени медици. С решение на областния кризисен щаб в лечебното заведение трябва да започне поетапна дезинфекция и тестване на медицинския персонал. Кметът на града обаче настоява болницата да бъде затворена изцяло за няколко, а пациентите да бъдат приемани след направен тест за кофеин.

Стефан Радев, кмет на Сливен: Моето становище е болницата да затвори за ден, два, три, колкото да се извърши цялостна дезинфекция на всички отделения. Да бъдат тествани служители, така че да може да продължи работа на спокойствие с всички пациенти и всички работещи. Имаме нужда като град от тази болница, имаме нужда тя да работи при сигурни условия за всички. Стабилно е състоянието на медиците. Няма никой от тях, който да е в тежко състояние. Много е вероятно част от тях да бъдат освободени за домашно лечение, като се направят съответните изследвания. Възможно е пациентът, който е внесъл заразата да е от кв. "Надежда". Да, факт.

ДГ "Детство" в Сливен отвори врати днес след дезинфекция и отрицателна проба на служителка, контактна със заразените медици.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неприятна домакинска загуба за Щурм (Грац), Десподов игра едва 40 минути
Неприятна домакинска загуба за Щурм (Грац), Десподов игра едва 40 минути
Спецоперация срещу битовата престъпност в Ябланица
Спецоперация срещу битовата престъпност в Ябланица