НОВИНИ

Спецсъдът не е издавал разрешение за СРС-та спрямо Стефан Янев и опозиционни политици

живо годишни доклади дейността спецсъдилищата българия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 25.05.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от Специализирания наказателен съд не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите, казват от Спецсъда.

Дейността на Специализирания наказателен съд по прилагане на Закона за СРС се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност.

Неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“.

И през настоящата година Специализираният наказателен съд ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и Закона за СРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, се казва още в съобщението до медиите от Специализирания наказателен съд.

Бойко Рашков потвърди информацията за подслушване на политици

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 области у нас нямат нов случай на COVID-19 за денонощието
9 области у нас нямат нов случай на COVID-19 за денонощието
Хосеп Гуардиола е "Мениджър на сезона" в Англия
Хосеп Гуардиола е "Мениджър на сезона" в Англия