НОВИНИ

Тестват революционна технология на първата частна космическа разходка

Опитът на "Спейс Екс" е една от най-рискованите мисии за космическата компания досега

спейс екс тества революционна технология рискована частна космическа разходка
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:48, 23.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Опитът на "Спейс Екс" за първата частна космическа разходка следващата седмица ще бъде тест за новаторско оборудване, включително тънки скафандри и кабина без въздушен шлюз, в една от най-рискованите мисии досега за космическата компания на Илон Мъск, предаде Ройтерс.

Милиардер предприемач, пенсиониран военен пилот на изтребител и две служителки на "Спейс Екс" се готвят да поемат на мисия с кораба "Дракон", който трябва да бъде изстрелян във вторник. Два дни по-късно двама от тях ще се впуснат в 20-минутна космическа разходка на височина около 700 километра.

Досега излизания в открития космос са правили само правителствени астронавти на Международната космическа станция на 400 км над Земята.

Петдневната мисия на "Спейс Екс", наречена "Поларис Дон", ще се движи в овална орбита, преминавайки край Земята на 190 км, както и на 1400 км - най-отдалеченото разстояние, достигано от човека след края на лунната програма "Аполо" на САЩ през 1972 г.

Членовете на екипажа, сред които е милиардерът Джаред Айзъкман, ще облекат новите тънки скафандри на "Спейс Екс" в транспортната капсула "Дракон", модифицирана така, че да може да отваря вратата на люка си в космическия вакуум - необичаен процес, който премахва необходимостта от въздушен шлюз.

"Те надхвърлят границите на възможното по много начини. Освен това те отиват на много по-голяма височина, с по-тежка радиационна среда, отколкото ние сме били след "Аполо", каза в интервю бившият астронавт на НАСА Гарет Райсман.

View this post on Instagram

A post shared by SpaceX (@spacex)


Мисията е финансирана от Айзъкман, основателят на компанията за електронни разплащания Shift4. Той отказва да каже колко е похарчил, но според слухове сумата надхвърля 100 млн. долара. Към него ще се присъединят пилотът на мисията Скот Потийн, пенсиониран подполковник от ВВС на САЩ, и служителките на "Спейс Екс" Сара Гилис и Анна Менън, старши инженери в компанията.

Снимки: БТА

За "Спейс Екс", която е пионер в областта на евтините ракети за многократна употреба и скъпите частни космически полети, мисията е възможност за развитие на технологиите, които биха могли да се използват на Луната и Марс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори в близост до село Нови хан
Пожар гори в близост до село Нови хан
Спасиха гърбат кит, прекарал близо едно денонощие заплетен в риболовни мрежи
Спасиха гърбат кит, прекарал близо едно денонощие заплетен в риболовни мрежи