Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Спешни мерки за подобряване на качеството на въздуха в София обсъдиха Сандов и Фандъкова

от БНТ
13:03, 19.01.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
спешни мерки подобряване качествотото въздуха софия обсъдиха сандов фандъкова
Слушай новината

Спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург обсъдиха вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Двамата се обединиха около нуждата от общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на качеството на въздуха в София, съобщиха от екоминистерството.

Министърът на екологията отбеляза, че ръководството на министерството е наследило наказателни процедури от Европейската комисия, като за да бъдат прекратени някои от тях, е необходимо действие и от страна на общините.

Борислав Сандов посочи, че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха.

От Столична община изразиха готовност да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 "кални точки" в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.

Столична община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020", а другата по програмата "Лайф".

По ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400.

Министър Сандов сподели, че се обследват възможности за осигуряване на големи складови площи, на които да престоява дървесината, предназначена за продажба за огрев. Инициативата е свързана с изискването за отопление да се използват сухи дърва, което намалява чувствително фините прахови частици, които се отделят при горене.

Заместник-кметът по екология на Столична община Десислава Билева заяви, че София е градът с най-голяма готовност за въвеждане на нискоемисионни зони. Подготвени са две зони (център и широк център) и се подготвя наредбата, която ще регламентира движението на автомобили в тях в периодите за превишения на нормите на фини прахови частици.

Борислав Сандов подчерта, че разделното събиране е изключително важно и е основна част от новата политика на екоминистерството, която ще бъде провеждана в сферата на управление на отпадъците на национално ниво, особено в частта за повишаване на обема и подобряване на качеството на разделно събраните отпадъци.

В тази връзка министърът отправи препоръка към Столична община да предприеме в съкратени срокове възможните мерки, особено в посока разширяване и подобряване на възможностите за разделно събиране на отпадъците и разработването на нов механизъм с допълнителни стимули за гражданите.

„Столична община е готова да подпомага различни пилотни проекти, които ще увеличат процента на разделното събиране", заяви в отговор кметът Йорданка Фандъкова.

Обсъдени бяха и предизвикателствата по отношение на проекта на Столична община за управление на отпадъците, предвид последните решения на съда по процедурни въпроси за финализиране на този проект.

Министър Сандов информира кмета, че от страна на ОПОС е приключена оценката на проектното предложение, внесено през август 2021 г. за изграждане на ВиК инфраструктура в кварталите "Бенковски", "Драгалевци", "Кръстова вада - Изток", "Обеля", "Симеоново" и "Суходол", както и агломерации Нови Искър и Банкя. Вече е изготвен проектодоговор за безвъзмездна финансова помощ, чието подписване е възможно още в рамките на този месец. Столична община изпълнява проект за изграждане на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ- Кубратово, на обща стойност 140 млн. лв., от които 94 млн. лева са финансирани по ОП "Околна среда 2014 - 2020" със срок за изпълнение декември 2023 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МОН: Двойно увеличение на учениците с положителни тестове за седмица
МОН: Двойно увеличение на учениците с положителни тестове за седмица
Максимални температури от 1 до 6 градуса следобед
Максимални температури от 1 до 6 градуса следобед