НОВИНИ

Спират най-замърсяващите автомобили в центъра на София от 1 декември 2023 г.

декември 2023 спират замърсяващите автомобили центъра софия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:18, 15.12.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши днес Столичният общински съвет (СОС) с приемането на доклада за промени в Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община.

Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС. Докладът, който бе отлаган няколко пъти, бе подкрепен от групата на "Демократична България" и независимия общински съветник Борис Бонев. "Патриоти за София" и "БСП за България" гласуваха "против" с аргумента, че промените са дискриминационни и "наказват" най-бедните, ограничавайки възможностите им да се придвижват до центъра.

От 1 декември до края на февруари в широкия център на София, обособен като малък ринг, се забранява влизането на най-замърсяващите автомобили, каза председателят на Съвета Георги Георгиев. Той уточни, че забраната не засяга живеещите в зоните, както и хората с увреждания, които имат издадени стикери за преференциално паркиране, които по данни на общината са над 15 000.

За нарушители ще следят камерите в града. Санкциите ще се налагат съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух на собственика на автомобила или на лицето, на което е предоставен за ползване.

Ограничаваме не най-старите, а най-замърсяващите автомобили, които след годишните технически прегледи са получили най-ниската екологична категория. Тази непопулярна на пръв поглед мярка е част от борбата на Столичната община за по-чист въздух и грижа за здравето на софиянци. Мерките са взети на базата на изследвания и препоръки на експерти и преподаватели от три университета в страната, посочи председателят на СОС.

По думите му това е широкоразпространена европейска практика, не е измислена от Столичната община.

Според наредбата в Зона "Малък ринг" – между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска", от 1 декември 2023 г. се ограничава влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

За Зона "Голям ринг" – между булевардите "Сливница", "Данаил Николаев", "Ситняково", "Пейо Яворов", ул. "Атанас Дуков", ул. "Хенрик Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "Иван Гешов" и бул. "Константин Величков", се предвижда да има промени от 1 декември 2025 г., когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. – и за тези от втора екологична група.

Георги Георгиев информира още, че съгласно приетата днес наредба предстои въвеждането на забрана за отопление на твърдо гориво на дърва и въглища, която обаче няма да влезе в сила от 2023 г., а има тригодишен гратисен период, за да могат хората да подменят отоплителните си уреди. Близо 6000 домакинства вече са се възползвали от програмата на Столичната община за подмяна на отоплителни уреди, която продължава и през следващата година, съобщи председателят на СОС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова: Това беше годината на младите
Стефка Костадинова: Това беше годината на младите
Весела Лечева: Пожелавам си новата 2023 г. да е още по-успешна за българския спорт
Весела Лечева: Пожелавам си новата 2023 г. да е още по-успешна за българския спорт