НОВИНИ

Забраната за стари автомобили в центъра на София отново на дневен ред в СОС

забраната стари автомобили центъра софия отново дневен ред сос
bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 21.11.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Наредбата за нискоемисионните зони в София, подготвена от екипа на кмета Йорданка Фандъкова, отново влиза за разглеждане от Столичния общински съвет. След като през лятото "Демократична България" поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, председателят на градския парламент Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата – ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години.

В хода на работата бяха направени и обсъдени предложения от групата на ДБ за изменение в първоначалния проект:

Зона "Малък ринг" – между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска". От 1 декември 2023 година ще влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

Промени в Зона "Голям ринг" – оградена от булевардите "Сливница", "Данаил Николаев", "Ситняково", "Пейо Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Хенрик Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "И. Е. Гешов" и бул. "Константин Величков" се предвижда да има от 1 декември 2025 година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 година и за тези от втора екологична община.

В първоначалния проект забраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1 януари 2030 година, но след разговори между ГЕРБ и ДБ в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029 година.

"Смятам, че след задълбочените разговори постигаме съгласие с колегите от ДБ за въвеждането за първи път на такива мерки у нас, които вече са факт в редица европейски столици. С промените правим решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София", коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама руски волейболисти бяха наказани за по една година заради нарушаване на антидопинговите правила
Двама руски волейболисти бяха наказани за по една година заради нарушаване на антидопинговите правила
Над 2 млн. лева получават училищата за иновации
Над 2 млн. лева получават училищата за иновации