НОВИНИ

Сръбската опозиционерка Мариника Тепич продължава гладната стачка

сръбската опозиционерка мариника тепич продължава гладната стачка
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:53, 26.12.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Водеща фигура на основната опозиционна партия в Сърбия обеща днес да продължи с гладната стачка в знак на протест срещу предполагаеми изборни измами въпреки лекарските предупреждения след влошаване на здравословното й състояние след девет дни без храна.

Опозиционният алианс "Сърбия срещу насилието", който се нареди на второ място на парламентарните избори по-рано този месец, обвини управляващата популистка Сръбска прогресивна партия (СПП) в широкомащабна изборна измама, която властите отричат.

Мариника Тепич, която започна гладна стачка с още петима колеги след вота, беше поставена на интравенозни вливания два пъти дневно след влошаване на здравословното й състояние вчера. В интервю за Ройтерс тя заяви, че очаква лекарски екип по-късно днес и планира да отхвърли продължаващите лекарски съвети да прекрати протеста си.

"Те вероятно ще поискат от мен да прекратя гладната стачка и аз ще поискам от тях да ми помогнат тази борба да продължи", заяви Тепич. "Това е борба за нашата свобода".

Стачкуващите живеят в офис на избирателната комисия в сграда в центъра на Белград, в която преди се е намирал парламентът.

Говорейки за децата си, Тепич избухна в сълзи:

"Казвам им, че няма да се срамуват един ден", казва тя. "Ние трябва да осигурим по-добра страна за нашите деца".

Тепич обвини властите, че са включили мъртви хора в избирателните списъци и че са "внесли" гласоподаватели от Босна и Косово.

"Искаме международна мисия да извърши ревизия на целия изборен процес", казва тя. "Искаме изборите да бъдат анулирани и да се състоят нови след 5-6 месеца, но при по-добри условия", обяснява тя.

СПП спечели 46,7 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори, според предварителни резултати на държавната избирателна комисия. "Сърбия срещу насилието" е на второ място с 23,56 процента от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столтенберг приветства одобрението на турската парламентарна комисия на членството на Швеция в НАТО
Столтенберг приветства одобрението на турската парламентарна комисия на членството на Швеция в НАТО
Сър Джим Ратклиф: Всичко ще изисква време и търпение, имаме големи амбиции
Сър Джим Ратклиф: Всичко ще изисква време и търпение, имаме големи амбиции