НОВИНИ

Сребро и бронз за сабльорките ни на сателитния турнир за жени в София

Силно представяне на българките

сребро бронз сабльорките сателитния турнир жени софия
bnt avatar logo
от БНТ
19:51, 24.09.2023
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Йоана Илиева спечели сребърен медал, а Олга Храмова – бронзов на международния сателитен турнир на сабя жени, който се проведе в София. В надпреварата участваха 31 състезателки от 10 държави. България беше представена от 13 фехтовачки начело с Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова, Калина Атанасова, Белослава Иванова и Кристина Миланова.

След двубои на изключително високо ниво златния медал извоюва Анна Башта от Азербайджан, която е 13-а в световната ранглиста и е добре позната на българските сабльорки. Във финала тя се наложи над бронзовата медалистка от световното първенство за жени през юли тази година Йоана Илиева, за която остана сребърното отличие. Бронзовите медали си поделиха Олга Храмова и Палина Каспиарович от Азербайджан.

Йоана Илиева започна турнира отлично, като записа в групите четири победи и една загуба. В директните елиминации, в двубой за място сред най-добрите осем, възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ с треньор Ивайло Воденов победи Мета Мали от Словения с 15:6. В срещата за място в топ 4 Илиева се наложи над Сабина Каримова от Азербайджан с 15:12. В полуфинала сабльорката ни победи Олга Храмова с 15:11, а във финала отстъпи пред Анна Башта след оспорвана среща и 15:13 в полза на азербайджанката.

Сред най-добрите 16 в турнира влязоха общо седем българки: Йоана Илиева (второ място), Олга Храмова (трета), Емма Нейкова (осма), Белослава Иванова (девета), Калина Атанасова (11-а), Михаела Николова (12-а) и Кристина Миланова (15-а). Така сабльорките ни сложиха силно начало на сезон 2023/2024, в който предстои борба за квоти за олимпийските игри в Париж.

Вчера Тодор Стойчев завърши на пето място при мъжете. Надпреварата спечели Крижтиян Раб от Унгария. Състезанието откри сезона на българските сабльори, а на пътеките излязоха фехтовачи от 20 държави. България беше представена от 22 състезатели, като сред най-добрите 16 влязоха още трима българи – Димитър Райкин завърши 11-ти, Христо Ефимов е 15-ти, а Михаил Хаджилазов е 16-ти.

Тодор Стойчев започна турнира отлично. В групите той записа пет победи и една загуба. В първия си двубой от директните елиминации възпитаникът на фехтовален клуб „Свечников“ с треньор Ивайло Воденов отстрани Андри Николай Матеев от Исландия с 15:3. В срещата за място сред най-добрите осем Стойчев победи Димитър Райкин с 15:8. В двубой за място в топ 4 сабльорът ни се изправи срещу Крижтиян Раб от Унгария, отстъпи с 12:15 и завърши надпреварата на 5 място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски София спечели силния волейболен турнир в Нови Сад
Левски София спечели силния волейболен турнир в Нови Сад
Чия собственост е Руската църква и от кого зависи назначаването на нови свещеници там?
Чия собственост е Руската църква и от кого зависи назначаването на нови свещеници там?