НОВИНИ

Средновековната църква "Свети Димитър" в Паталеница отвори врати за храмовия си празник

средновековен храм
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:31, 26.10.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Средновековната църква "Свети Димитър" в mазарджишкото село Паталеница днес отвори врати за тържествено богослужение по повод храмовия си празник.

Пловдивският митрополит Николай оглави архиерейската света литургия в съслужение с Доростолския митрополит Яков, Белоградчишкия епископ Поликарп, Смолянския епископ Висарион, архиерейския наместник в Пазарджик Боян Кочев и свещеници.

"Храмът, в който сме, беше затрупан, погребан, но възкръсна както образа на Създателя. Възкръсна за обновен духов живот и въпреки, че ликът на свети Димитър върху колоната е изчегъртан, ние чувстваме че той е с нас. Виждаме го не с веществените очи, а с тези на душите и сърцата си", каза в обръщението си митрополит Николай.

Владиката честити празника на всички, които носят името на свети Димитър, и ги призова да подражават на вярата му. Той е бърз помощник, ще помогне на вас и на нас да се утешим и да оздравеем от душевни и телесни болести, да вървим бодро към царството небесно, добави митрополитът.

Храмът "Св. Димитър" е съграден през XI век, но в началото на османското нашествие е бил засипан с пръст. Разкопан е в средата на XIX век и в него се служи до 1956 г. Обявен е за паметник на културата с национално значение. Сградата му е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики.

На 11 август 2024 г. Пловдивският митрополит Николай постанови божият дом отново да бъде отворен за богослужения, се съобщава на страницата на Пловдивската митрополия. Тогава владиката поведе шествието, носещо чудотворната икона на Богородица – "Златна ябълка", която бе изнесена за поклонение в храма в пазарджишкото село.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Акрапович: Липсата на точки носи напрежение
Бруно Акрапович: Липсата на точки носи напрежение
Хебър и Крумовград не намериха път към гола
Хебър и Крумовград не намериха път към гола