НОВИНИ

Среща на военните министри на НАТО

Акцент в разговорите ще са ядреният арсенал на Алианса и Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:40, 13.06.2024 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В Брюксел днес и утре заседават министрите на отбраната от НАТО. Очаква се те да одобрят план, според който НАТО да ръководи военната помощ и обучение за Украйна.

Досега помощта се координираше от Контактната група за помощ за Украйна, известна като групата "Рамщайн", която се ръководеше от САЩ. В рамките на форума в Брюксел ще се проведе и срещата на групата за ядрено планиране в НАТО. На нея ще бъдат обсъдени възможностите за адаптиране на ядрения арсенал на Алианса към заплахите за сигурността.

Генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг каза преди срещата, че ядрените заплахи идват не само от страна на Русия, но и от Китай, който сериозно модернизира своите ядрени мощности. Военните министри ще обсъдят и зачестилите случаи на саботаж, кибератаки срещу страни от пакта и разпространяване на дезинформация.

"Ще обсъдим спешната нужда от повече доставки за Украйна - оръжия, противовъздушна отбрана, боеприпаси. Приветствам обявената неотдавна значителна помощ от няколко съюзници и очаквам още държави да предоставят военна помощ, защото има спешна нужда да бъде осигурена още подкрепа за Украйна. Очаквам министрите да одобрят план на НАТО за военна помощ и обучение за Украйна. Ще обсъдим и дългосрочните финансови ангажименти, които очаквам да бъдат одобрени от лидерите от НАТО на срещата във Вашингтон през юли", заяви генералният секретар на НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръгва делото срещу шофьора, убил 23-годишния Йордан Бозуков
Тръгва делото срещу шофьора, убил 23-годишния Йордан Бозуков
Масова сватба в Лисабон
Масова сватба в Лисабон