НОВИНИ

Стълбове за улично осветление са монтирани по средата на тротоар във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 23.06.2021 (обновена)
7563
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Нов тротоар във варненския квартал "Владислав Варненчик" предизвика шеговити коментари в социалните мрежи. Зоната за пешеходци е интересна с това, че стълбовете за улично осветление са монтирани в средата на тротоара. Това затруднява придвижването на майки с детски колички и на хора с двигателни увреждания.

Монтирането на тези стълбове от уличното осветление по средата на тротоара предизвика недоволството на хората, които живеят в района на блок 34 в квартал „Владислав Варненчик".

Хората изразиха своето възмущение от сегашния вид на проекта и настояват проблемът да бъде решен още преди да се положи асфалтовата настилка. Разстоянието от стълба до края на тротоара е около 50 сантиметра и трудно може да премине майка с детска количка. Почти невъзможно е да премине и човек с увреждане в инвалидна количка, за да се придвижи.

Новият тротоар е труднопроходим, тъй като по средата му стърчат стълбове за уличното осветление.

От районното кметство заявиха, че преместването на стълбовете е невъзможно, тъй като под земята има кабели с високо напрежение, а тротоарът граничи с оградата на частен имот. Разпоредено е обаче проектът да бъде коригиран, за да се осигури безпрепятственото преминаване по новия тротоар за майки с колички и хора с двигателни увреждания.

"Районната администрация е предприела мерки да се разшири покрай стълбовете с уширителни дъги, да бъде разширена пулосата на тротоара, така че да се отвори пространство, което позволява преминаването безпрепятствено на майки и на инвалиди", каза инж. Сашо Димитров, заместник-кмет на район „Владислав Варненчик".

Хората в квартала се притесняват, че разпределителните кутии на стълбовете са поставени ниско и са достъпни за децата.

Наредба позволява осветителни стълбове да се монтират по средата на тротоара, но при условие, че се спазят отстоянията, за да има осигурена достъпна среда за всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Обезопасяват река Благоевградска Бистрица с парапети
Обезопасяват река Благоевградска Бистрица с парапети