НОВИНИ

Възрастна жена с ТЕЛК трябва да напусне ведомствено жилище

Стела Илиева
от Стела Илиева
06:42, 23.06.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Възрастна жена, която живее във ведомствен апартамент на Министерството на отбраната, е предупредена, че трябва да освободи жилището.

През 1983 г. Светла Данаилова, съпругът ѝ - офицер от армията, вече покойник, и 9-те им деца, са настанени във ведомствен апартамент на Министерство на отбраната.

Заради многолюдната им фамилия две години по-късно получават и съседния апартамент, в който понастоящем живее една от дъщерите им, също военнослужещ. Преди известно време 72-годишната Светла, която е с 80% нетрудоспособност, получава постановление за напускане на жилището.

"Живея тук толкова години, няма къде да отидем със сина ми", сподели Светла Данаилова.

Подавала е множество молби да остане, но в крайна сметка трябва да напусне, защото ползва апартамента неправомерно, обясняват от военното министерство.

"Изпълнителната агенция и Министерството на отбраната от 2017 година предприе мерки за възстановяване на тези жилища, които са собственост на министерството и да бъдат настанени вътре правоимащи наши наематели военнослужещи", уточни Станислав Благов - началник на жилищния фонд на ИА "Военни клубове и военно-почивно дело".

Светла е трябвало да се изнесе до 23 юни, но обжалва процедурата. В момента Министерството на отбраната извършват проверка дали тя е плащала наем от 2015 г. досега.

"Оттогава не е се плащало. И така сме предявили към нея съответния иск за заплащане. Не е единствената, разбира се, но е единствената, на която президентът със своя указ е опростил това плащане", обясни Алисия Бояджиева - началник към сектор жилища на жилищния фонд на ИА "Военни клубове и военно-почивно дело".

Адвокатът на семейството Емил Василев твърди обратното.

"Нямаше нито един неплатен наем. На този, който ви каже от военната администрация, нека ме даде под съд, че тя има един неплатен наем. Аз ще му кажа, че той е лъжец", коментира Емил Василев - адвокат на семейството.

"Министерство на отбраната е добронамерено към този конкретен случай. Предприети са действия и е предоставено на госпожа Данаилова това постановление за доброволно предаване и приемане на имота", каза още Станислав Благов.

Миналата седмица тя кандидатства и за общинско жилище. А от Министерство на отбраната са категорични, че Светла Данаилова няма да напусне жилището, докато съдът не се произнесе по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезопасяват река Благоевградска Бистрица с парапети
Обезопасяват река Благоевградска Бистрица с парапети
Ремонти по магистрала "Тракия", карайте внимателно
Ремонти по магистрала "Тракия", карайте внимателно