НОВИНИ

Станимир Стоилов: Или ставаш футболист, който се раздава, или си тръгваш

мъри стоилов крайно недоволен загубата черно море
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:27, 18.12.2021
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Наставникът на Левски Станимир Стоилов сподели първите си впечатления, след повторното му назначаване в Левски, стила му на игра, мнението му за футболистите и промените в съвременния футбол. Той изказа остро мнение към своите футболисти и заяви, че само отдадените играчи ще заслужат мястото си в клуба.

В интервю за вестник "Труд" наставникът на "сините" разкри първоначалните си очаквания след назначението му в клуба.

"Следяхме ситуацията като привърженици, виждахме и чувахме какво се случва. Големи изненади нямаше. Знаех каква е реалността, както и състоянието - финансово и спортно-техническо", разказва старши треньорът.

Специалистът аргументира и подхода си към своите възпитаници.

"В момента тече „борба“ между нашите изисквания и влагането на футболистите. Искаме да ги убедим и да ги накараме да вярват, че Левски винаги трябва да доминира на терена. Ще минем през проблеми, ако щете и вътрешни скандали, за да може клубът да си върне игровия стил и облик. За играчите няма друг път, освен да се пречупят. Другият вариант е от външната страна на вратата на Левски. Или ставаш футболист, който играе и се раздава и поставя интереса на клуба над своя, или си тръгваш. Ако успеем да пречупим играчите в това, мисля, че Левски ще се върне към идентичността и успехите си. Не се страхувам моите футболисти да ме мразят, те ще ме заобичат, когато дойдат резултатите. Нямам проблем да ме мразят и дори ненавиждат. Но аз ще продължа да ги притискам и принуждавам да играят по начина, по който желая", категоричен е Мъри.

Мениджърът на столичани разкри и стила на игра, който се опитва да наложи.

"Аз съм треньор, който обича да доминира и атакува. Който да контролира събитията на терена, да владее инициативата и бързо да отнема топката. Всички отбори, в които съм работил, са били водещи, така че ми е било лесно. Левски е в средата на класирането и да искаш да си шампион е невъзможно към момента", допълва Станимир Стоилов.

Той обясни как изграждането на ресторант или място, където екипът да се храни заедно би сплотило задружността в отбора.

"На българските клубове и на Левски специално му липсват много неща, за да бъде наистина на професионално ниво. От малкото такива, които могат да се добавят, са отношение към тренировъчния процес. Другото е хранителен режим. Вече имаме разговор по темата с нашия спонсор "Палмс бет“. След Нова година ще имаме решение на този казус, който не е маловажен в спорта", добави треньорът.

Той сподели каква селекция могат да очакват феновете на клуба през зимата.

"Изгледахме огромен брой състезатели. Наблюдаваме футболисти с изключително занижени финансови параметри. Това налага да гледаш и търсиш много повече, за да отсееш кой най-лесно можеш да изградиш и развиеш. Търсим футболисти с по-малко проблеми или проблеми, които са решими. Съобразяваме се с финансовите възможности, за да може футболистите да си получават заплатите редовно и безпроблемно. Когато пристигат футболисти, ще трябва да преотстъпваме или пласираме някого. За нас е важно да продаваме, за да стабилизираме клуба. Новите ще ги търсим като подарък или близо до подаръка", поясни бившият играч на клуба.

54-годишният наставник коментира и финансовата страна на спорта.

"Футболът се измести твърде много, стана зависим от финансите, от имиджа. По наше време футболът беше лоялност и футболна битка. Сега вече има социални мрежи, бизнес партньори, маркетингови партньори. Сменят се отбори за по-добър имидж. За мен би било интересно Левски да намери играчи от Япония, Южна Корея и Китай, където е голям футболният пазар. От доста години ми се върти такава идея в главата и работим по нея. Но все пак трябва да можем първо да си го позволим и второ да имат ниво за Левски. Би било интересно от маркетингова гледна точка, което в България все още никой не е правил. Влагам огромни усилия в момента по този въпрос. Ще е интересно да вземем такъв играч, ще бъде и маркетингово предизвикателство да го използваме. Футболът вече не е футбол, а футболен бизнес. У нас това не е така и трябва да работим в тази насока", смята специалистът.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест селища в Смолянско остават без ток
Шест селища в Смолянско остават без ток
Болница "Св. Анна" ще ваксинира деца от 30 декември
Болница "Св. Анна" ще ваксинира деца от 30 декември