НОВИНИ

Станимира Петрова и Светлана Каменова са много доволни от представянето си на Европейските игри

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:30, 04.07.2023
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
станимира петрова светлана каменова доволни представянето европейските игри
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Българските боксьорки Станимира Петрова и Светлана Каменова останаха много доволни от представянето си на Европейските игри в Полша, от които двете завоюваха съответно златен и сребърен медал, а освен това заслужиха и квоти за Летните олимпийски игри в Париж 2024.

Петрова, която триумфира при 54-килограмовите сподели, че този успех се дължи на работата на много хора и изрази надежда, че останалите български състезатели също ще си осигурят квоти за френската столица по време на квалификациите през следващата година.

"Този успех е общ, той е на всички ни, а не само мой. Той се дължи на работата на много хора, които никой не вижда, но само ние знаем, че са там. Благодаря им за подкрепата. Разбира се, щастлива съм, че спечелих златния медал и най-вече, че спечелихме квоти за олимпийските игри. Мога да кажа, че за пръв път жените имаме страхотен отбор. Настроението е чудесно в целия отбор, всички момичета имат потенциал и вярвам, че ще спечелим още квоти и ще бъдем в пълен състав в Париж", заяви световната ни шампионка от Джеджу 2014.

"Състезанието беше трудно, защото това все пак е европейско първенство. Нямаше липсващи държави и всеки бе отишъл с мисълта да спечели квота. Радвам се, че от четири момичета имаме две квоти. Поздравления и за момчетата. Мисля, че целият мъжки отбор е изключително талантлив. За съжаление така се стекоха нещата, че имаме само една квота, но аз знам, че те ще се увеличат", допълни родната боксьорка, която използва възможността да благодари на своя личен треньор Петър Лесов.

Светлана Каменова също подчерта, че боксовият турнир в Полша е бил изключително силен и добави, че не се сърди на никого заради загубения финал в категория до 57 кг.

"Изключително силен турнир, но нека не повтарям Станимира. Тази година това състезание беше основната цел на всички и съм доволна, че взехме почти максимума. Другите три момичета в тима (бел. р. Златислава Чуканова, Венелина Поптолева и Аслъхан Мехмедова) се надявам също да вземат квоти, защото чувството е невероятно. Убедена съм, че и тези талантливи млади момчета в мъжкия отбор ще вземат квоти", започна Каменова.

"Когато си на ринга, се бориш от гонг до гонг. Няма разочарование в мен. Както при мен, така и при момчетата, които играха за квоти, това бяха равни мачове. На когото и да бяха дали победата, нямаше да е незаслужено. Аз не се сърдя, че някой ми е присъдил загуба. Вината е изцяло моя, че не съм била достатъчно убедителна, за да накарам съдиите да дадат резултата в моя полза. Тези мачове, които бяха след спечелването на квотата, бяха подготовка за Олимпиадата. Да погледнем и да видим къде са тези, които ще бъдат в Париж и върху какво ще има да работим", допълни бронзовата ни медалистка от последното световно първенство.

Накрая и двете състезателки благодариха специално на своите треньори, както и на хората от щаба на националния отбор.

"Благодарим на нашия кондиционен треньор доц. Ивайло Лазаров, който е преподавател в Националната спортна академия, и на масажиста Любомир Пенев, който се грижеше през цялото време за нашето възстановяване и успя да направи превенция против нашите контузии. Той ни прати здрави в Краков, за да можем да спечелим тези квоти", завършиха Станимира Петрова и Светлана Каменова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на земеделието ще работи за повече храни, произведени от български суровини
Министърът на земеделието ще работи за повече храни, произведени от български суровини
Четирима български плувци се класираха за полуфиналите в своите дисциплини на европейското за юноши и девойки в Сърбия
Четирима български плувци се класираха за полуфиналите в своите дисциплини на европейското за юноши и девойки в Сърбия