НОВИНИ

Станислав Балабанов: В българската политика избираш между лошо и по-малко лошо

"Демократична България" бяха готови на коалиция с нас и вече щеше да има редовно правителство без ГЕРБ и ДПС, но на Кирил Петков му се ходеше на избори", обясни той

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
07:59, 25.09.2024
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

В българската политика в последните години не избираш между добро и зло, а между лошо и по-малко лошо в крайна сметка. Това коментира в "Денят започва" Станислав Балабанов - зам.-председател на парламентарната група на "Има такъв народ".

"БНТ: Вие от кои сте?
- Хората ще преценят и ще го кажат след няколко седмици. Ние направихме всичко възможно, за да отстояваме пътя на истината. Въпреки трудностите, вървяхме по последователен път и каквото казвахме по време на кампания, удържахме на думата си. Надявам се на изборите през октомври хората да имат възможността да избират между разпада и разума. ИТН е изключително здрава и хомогенна".

Балабанов обясни, че при третия мандат, връчен на ИТН за съставяне на правителство, "Демократична България" са били готови да направят коалиция с ИТН.

"Сега вече щеше да има редовно правителство без Борисов и Пеевски. Имаше различни партии, които решиха да се обединят, само и само да бъдат изолирани тези, срещу които постоянно обществото е недоволно. Залог бяха антикорупционна реформа, съдебна реформа, познайте кой каза, че му се ходи на избори - Кирил Петков.

БНТ: Кирил Петков ще бъде след малко в нашето студио и ще го попитаме за това.

- Не вярвам да ви отговори, защото той е "приятел на истината", в кавички", каза Балабанов.

Според него отговорност за кризата носят тези, които "една година управляваха с модела, срещу когото обществото се надигна, затова сме изпаднали в тази институционална и законодателна криза".

Зам.-председателят на ПГ на ИТН коментира, че разцеплението в ДПС не е проблем на обществото, а е вътрешнопартиен проблем.

"Писна ми да слушам в студията какво става в ДПС. Това е вътрешнопартиен проблем на лидери, които в годините, ако трябва да гледаш между единия и другия - няма по-добър от двамата. В крайна сметка обществото чака решение. И ИТН показа на всички как могат да се водят разговори с експертиза и приоритети и ви давам прост факт. Всички политически формации дойдоха на тези разговори в 50-ия парламент и казаха - вашите законопроекти са страхотни. Ама те бяха на масата да се случат още сега".

Балабанов подчерта, че "Има такъв народ" са готови да управляват.

"БНТ: След изборите готвите ли се да управлявате?
- Разбира се, в крайна сметка вече имаме достатъчно опит и достатъчно експертиза. Ниската избирателна активност малко е в кавички, ако се изчистят всички тези казуси в един редовен парламент с редовно правителство и се пипне Изборния кодекс, ще видите, че избирателната активност не е толкова ниска."

"Държавата тотално отсъства към днешна дата, но това е комбинация от неразбраната от останалите политици емоция на българските граждани, от политическата некомпетентност на лидерите на останалите партии, его, задкулисни договорки, партийни интереси, икономически интереси. Всичко това в съвкупност, хвърляйки държавата на избори, по-скоро задоволяваше личните облаги в целия този период от време. В крайна сметка - нещата са такива, каквито са, не трябва да съжаляваме или да се оплакваме за нещо, а да търсим решенията", смята депутатът.

Относно позицията на ИТН към влизането на България в еврозоната, депутатът обясни:

"Резерви към еврото нямаме, България е хубаво да влезе в еврозоната, но когато е готова финансово и икономически. България обаче все още не е готова за еврозоната."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева с трета поредна победа на тенис турнир в Сърбия
Росица Денчева с трета поредна победа на тенис турнир в Сърбия
Президентът Радев: България и Оман могат да играят съществена роля в цифровата свързаност между Европа, Азия и Близкия изток
Президентът Радев: България и Оман могат да играят съществена роля в цифровата свързаност между Европа, Азия и Близкия изток