НОВИНИ

Стартира кампания за насърчаване ваксинацията на пенсионерите

всичко ваксините ваксинацията специален телефон
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:01, 01.01.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Започва новата програма на правителството, предназначена за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 сред една от най-уязвимите социални групи на населението - българските пенсионери.

Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който има приключен цикъл на ваксинация от две, плюс трета (бустерна) доза.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за еднократната добавка от 75 лв.

Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка в същия размер ще има и за онези, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето на третата.

Правителствената програма за насърчаване на ваксинацията се очаква да продължи до края на юни 2022 година. За нея кабинетът отпусна 100 милиона лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между Националния осигурителен институт и Министерството на здравеопазването.

Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през следващ месец, през който осигурителният институт е получил информация за лицата, имащи право да я получат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиченце е последното бебе за миналата година в Пловдив
Момиченце е последното бебе за миналата година в Пловдив
Хиляди посрещнаха Новата година под открито небе в местността Копито над София (ВИДЕО)
Хиляди посрещнаха Новата година под открито небе в местността Копито над София (ВИДЕО)