НОВИНИ

Стефан Цветков беше избран за посланик на институция в колежанския спорт

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:53, 05.08.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
стефан цветков беше избран посланик институция колежанския спорт
Снимка: БФ Тенис
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков получи сериозно признание от световна институция в спорта.

Той беше избран за посланик на организацията PAC-12 за Централна и Източна Европа, като част от стратегията за експанзия на влиянието извън САЩ. Конференцията на колежанския спорт функционира с големи мащаби зад Океана, но има идея да разшири периметъра на действие и в Европа.

PAC-12 е известна още като "Конференцията на шампионите" и има повече спечелени национални титли на САЩ между участващите в нея Университети, спрямо всяка друга конференция на Щатите. Това е Тихоокеанската дивизия с висшите училища на щатите Аризона, Калифорния (UC Berkeley,Stanford,UCLA,USC), Колорадо, Орегон, Юта и Вашингтон.

Цветков, който ръководи родната тенис федерация от 14 години, заема и други престижни позиции в спортни организации. Той е член на Борда на директорите на Международната тенис федерация (ITF), председател е на комисията за развитие на веригата за жени ITF Women"s Circuit, член на комисията на атлетите към ITF и е бил още вицепрезидент на Европейската тенис асоциация (Tennis Europe).

В последните четири години ръководи и организационния комитет на турнира Sofia Open от веригата на АТР, който е лицето на българския тенис пред света на най-високо ниво.

Последните седмици обаче му донесоха радост на друго ниво - в четвъртък късно вечерта се прибраха състезателките и треньорите на отбора ни за девойки до 18 години, който постигна исторически успех със завоюваната Европейска отборна титла на първенството във Франция. По пътя към трофея те победиха фаворита Чехия, както и силния тим на Словакия.

Националите ни за юноши до 14 години пък влязоха в топ 8 на световното първенство в тази възрастова група, а други два български състава - момичетата до 16 и до 12 години, стигнаха до най-добрите осем на континента.

Лятото е много успешно за българския тенис при подрастващите, а през септември предстои важна битка срещу Южна Африка в турнира за Купа "Дейвис". Малко по-късно същия месец ще се проведе и седмото поредното издание на турнира Sofia Open.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Разграничаваме се от тримата служебни министри от БСП, не носим отговорност за техните действия
Нинова: Разграничаваме се от тримата служебни министри от БСП, не носим отговорност за техните действия
25 пияни и 20 дрогирани шофьори са засекли от МВР за изминалия ден
25 пияни и 20 дрогирани шофьори са засекли от МВР за изминалия ден