Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Стефан Янев провежда среща с премиера на Албания Еди Рама

от БНТ
18:52, 08.06.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Политика
стефан янев провежда среща премиера албания еди рама
Слушай новината

Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас днес и утре. Двамата лидери обсъждат двустранните отношения, актуални въпроси от европейския дневен ред и пътя на Албания към ЕС.

В хода на разговора министър-председателят Стефан Янев ще акцентира върху последователната и активна подкрепа на България за европейската перспектива на Албания. Българският премиер ще приветства решимостта на Албания за напредък в програмата за реформи на ЕС и постигането на положителни резултати в ключови области в това отношение.

Друг акцент в разговора ще бъде поставен върху добросъседските и приятелски отношения между България и Албания. Възможности за по-нататъшно сътрудничество от общ интерес съществуват в редица сектори като икономиката, селското стопанство, минното дело, енергетиката и високите технологии.

Потенциал за задълбочаването на двустранните отношения има и в областта на транспорта и свързаността чрез развитието на Коридор №8, в сферата на образованието, културата и науката, социалното осигуряване.

Очакванията са, че с оглед активизираното партньорство между двете страни през последните години с цел по-нататъшно засилване на секторното сътрудничество, ще бъдат постигнати още по-конкретни резултати в бъдеще.

Предмет на разговора ще бъде също значителната роля на българското национално малцинство в Албания като естествен „мост на приятелство“ между двете страни. Акцент ще бъде поставен и върху връзките в сектора на туризма.

След разговора на четири очи между министър-председателя Стефан Янев и премиера на Албания Еди Рама ще се проведе пленарно заседание на двете делегации.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Aлександър Зверев вече е на полуфиналите на Ролан Гарос
Aлександър Зверев вече е на полуфиналите на Ролан Гарос
Проучване: Българите най-често купували фалшиви стоки в интернет
Проучване: Българите най-често купували фалшиви стоки в интернет