НОВИНИ

Стефан Янев се срещна с хърватския външен министър

bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 12.10.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Интересът на България и Хърватия да задълбочат сътрудничеството си в редица сфери беше основен акцент в срещата на министър-председателя Стефан Янев с хърватския министър на външните и европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман.

В рамките на разговора им в Министерския съвет двамата констатираха наличието на сериозен потенциал за двустранно партньорство в значителен брой области, включително икономика и транспортна свързаност.

В тази връзка премиерът Стефан Янев връчи на хърватския министър документ с предложенията на българското правителство за сферите, в които има най-съществена перспектива за напредък.

Премиерът Стефан Янев изрази очакване културните контакти между България и Хърватия да дадат нови позитивни резултати през следващите три години, след като по-рано днес хърватският министър Гордан Гърлич-Радман и министър Велислав Минеков подписаха програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2021 - 2024 година.

Българският министър-председател изтъкна, че активните контакти на ниво министри са от съществено значение за постигането на нови договорености и в други сфери за в бъдеще, така че двете приятелски държави да продължат ползотворното развитие на двустранните си отношения.

Министър-председателят Стефан Янев отбеляза още, че догодина ще се навършат 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Хърватия.

Според Янев е добре да се обсъдят възможностите за отбелязване на тази кръгла годишнина, така че този повод също да стане част от усилията на двете държави да работят за ново стратегическо измерение на отношенията си.

Премиерът Стефан Янев и хърватският министър Гордан Гърлич-Радман отчетоха тясното партньорство на България и Хърватия в рамките на ЕС и НАТО, както и сходните им виждания по редица теми, включително регионалното сътрудничество, укрепването на стабилността и просперитета в Западните Балкани и тяхната европейска перспектива.

В рамките на разговора хърватският министър на външните и европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман поздрави премиера Стефан Янев за работата на служебното правителство.

Хърватският министър предаде и поздравите към българския премиер, изпратени от хърватския му колега Андрей Пленкович. На свой ред министър-председателят Стефан Янев отправи покана към премиера на Хърватия да посети България в удобно за него време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови COVID мерки в София от 14 октомври
Нови COVID мерки в София от 14 октомври
ЕС с 1 млрд. евро помощ за Афганистан
ЕС с 1 млрд. евро помощ за Афганистан