НОВИНИ

Стефан Янев: Тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики

стефан янев тревожно унизително получаваме информация отвън наличието сериозни корупционни практики
bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 07.06.2021
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента", каза министър-председателят Стефан Янев, който свика Съвета по сигурността.

Тема на заседанието е "Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор "Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

Според Янев тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда.

"Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение", допълни Янев.

Премиерът Стефан Янев свиква Съвета по сигурността

Според него наложените санкции от САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. И че проблемите и последствията от това вече излизат извън националните ни граници.

По думите му корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна.

"Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията", категоричен беше Янев.

За тази цел според него е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. А това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система и всички правоприлагащи органи.

"Политиката ни трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата на разбирането ни за държавност", каза още министър-председателят.

По думите му затова задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците.

Той коментира и решението за създаване на работна група в МС. Целта е да се сведат до минимум рисковете за страната в политически, международен план, както и за българската икономия от тези санкции.

Кабинетът създава работна група в отговор на наложените санкции от САЩ

"Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества", обясни Янев.

Според него в дейността на Съвета по сигурността има констатирани проблеми.

"На първо място, този Съвет трябва да провежда редовни и извънредни заседания, като редовните следва да бъдат не по-малко от едно заседание на три месеца. Те се свикват по решение на министър-председателя и този принцип не е бил спазван до момента най-малко през последните две години", каза служебният премиер.

Най-притеснително за него обаче е неизпълнението на чл. 11, ал. 2 от същия закон. Според този член при осъществяване на дейността си Съветът по сигурността се подпомага от секретариат, който е самостоятелно структурно звено в администрацията на Министерския съвет.

"Такъв секретариат до момента не е създаден, което е сериозен пропуск, тъй като тази структура е ключова по отношение на процеса на управление на кризи", смята Янев.

СНИМКИ: БГНЕС

На Съвета по сигурността присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ДАР Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и др.

Дневният ред на заседанието на Съвета по сигурността предвижда още обсъждането на мерки за гарантиране на политическата стабилност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията; прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор "Сигурност“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за следващия парламент
Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за следващия парламент
Близо 9000 български книги са изпратени до Република Северна Македония
Близо 9000 български книги са изпратени до Република Северна Македония