НОВИНИ

Стилиян Петров: Подготвили сме с десет важни проекта за развитието на българския футбол

стилиян петров готови сме десет важни проекта развитието българския футбол
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 22.02.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият капитан на националния ни отбор по футбол Стилиян Петров заяви, че екипът на Димитър Бербатов е разработил десет много важни проекта за развитието на българския футбол, които ще влязат моментално в действие, щом Бербатов спечели изборите на конгреса на БФС на 18 март.

"Димитър Бербатов като ръководител не изисква от нас като екип само да се подготвяме за конгреса. Той изисква от нас десет много важни неща, проекти, които ще започнат да работят още от първата минута на встъпването му като президент. Важни неща, които трябва да се променят. Проекти, които вече са готови, изпълними, за които вече е разговаряно с партньори и хора, които ще бъдат съпричастни с това", започна Петров.

Той сподели, че се е включил в обиколката из страната, защото оставащото време до провеждането на конгреса е малко, а екипът от "Р-Еволюцията е тук" иска детайлно да запознае всеки един от футболната общност с програмата си.

"Когато поех инициативата да се включа в каузата на Димитър Бербатов за това да направим промяната, аз си дадох времето и анализа за това какво и как мога да дам. Аз винаги съм бил във всички решения, този път се включих в обиколката на страната, защото времето е много малко и ние, както Димитър Бербатов го направи първия път, така иска и сега да покрием всяка една точка на страната, да покрием всеки клуб, всеки фен, всеки кмет, защото това е много важно", каза легендарният полузащитник.

Бившият капитан на английския елитен Астън Вила е на мнение, че държавата трябва да бъде основният партньор на БФС за развитието на футбола у нас, във всичките му нива.

"Навсякъде по света държавата е най-големият и важен партньор в развитието на масовия футбол. БФС и другите спортове трябва да имат взаимодействие и партньорство с държавата, което е съвсем нормално и трябва да се търси комуникация", категоричен е Петров.

Бившият национал разкри, че идеята на кандидат-президентът Бербатов е да създаде диалог между държавата и футболната централа, като същевременно предприеме мерки за правилното развитие на най-масовия спорт у нас.

"Проблемът е, че българският футбол не говори за идеите за промяна, този диалог го няма и това, което Димитър Бербатов иска да постигне, е да се надгражда. Аз минавам през много клубове, през фенове, деца, във Видин имаше над 30 деца. Ако чуете техните въпроси и притеснения, че те вече не вярват в процеса и системата. Винаги съм казвал, че масовият спорт е много важен, обикновените хора, от там почва любовта, от училищния футбол. Където ние сме започнали, където и хората в БФС са започнали, но явно те вече са го забравили. Явно тези ценности не са вече на първа линия", допълни Петров.

Той коментира и казуса с бройката на чужденците в българските отбори.

"Много е просто. Свободно картотекиране, могат да картотекират колкото си искат. Но само трима чужденци извън ЕС могат да играят. За всеки следващ ще има такса "Лукс". И тази такса ще бъде разпределяна по цялата футболна пирамида. Ако искат да използват 11, но четвъртият, петият, шестият ще е доста по-скъп", завърши Стилиян Петров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минските споразумения: Какво е записано в тях и доколко се спазват?
Минските споразумения: Какво е записано в тях и доколко се спазват?
Разхлабват част от мерките срещу COVID-19 oт четвъртък
Разхлабват част от мерките срещу COVID-19 oт четвъртък