НОВИНИ

Стилиян Петров: Проблемите са много, но ние не се отказваме, надяваме се, че клубовете са узрели за промяна

bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 11.03.2024 (обновена)
Чете се за: 07:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Стилиян Петров, който е основна част от екипа на Димитър Бербатов в битката му за президентския пост в Българския футболен съюз (БФС), присъства на днешната пресконференция, на която голмайстор №1 в историята на националния отбор представи Изпълнителния комитет, на който ще разчита, ако спечели Конгреса на 15 март.

Преди медиите Петров разкри, че хората в Изпълкома са били избрани с цел да дадат една дългосрочна перспектива на развитие на българския футбол.

"Искаме да направим силен Изпълком, дългосрочна визия за българския футбол, да водим българския футбол в правилната насока. С всеки един е проведен разговор, преминато е през програмата, начинът на работа. Показали сме им каква ще бъде тяхната функция, как могат да бъдат полезни на българския футбол. Много от тях дойдоха с различни идеи. Ние избрахме тези хора и мислим, че ще бъдат полезни, за да дадат една дългосрочна перспектива на развитие на българския футбол", заяви рекордьорът по мачове за представителния тим на България.

"Не правим компромиси. Всичко е за българския футбол. Ситуацията е съвсем различна. Работим върху този Изпълком от дълго време. Тези хора имат много ангажименти и са доста заети. Всичко беше въпрос на разговори и къде са готови те да помогнат. Ние не се притесняваме ни най-малко от това нещо. Вие медиите и клубовете могат да преценят дали това работи за българския футбол", продължи футболистът, чиято кариера премина през съставите на Монтана, ЦСКА, Селтик и Астън Вила.

Бившият капитан на националния отборът обърна още внимание, че основните проблеми на футбола у нас към този момент са неработещата система, както и продължаващият натиск към клубовете.

"Проблемите са доста. Една система, която е работила толкова години по този начин. Натискът към клубовете. Ние знаем всички тези неща и много трудно може да ги променим. Натискът от Зоналните и обещанията за топки и мрежи. Това, което ние се опитваме да направим, е да се развиват по правилния начин. Не трябва областните да ги заплашват с уволнение и подобни неща. Има доста хора в системата на БФС, които искат да работят и те не трябва да се страхуват", коментира Футболист №1 на България за 2003 година.

"Ние се опитваме да променим системата. Всеки говори за програми. Това ще бъде най-голямата промяна в българския футбол. 20 топки, мрежи и флагчета не е развитие на българския футбол, а това потиска българския футбол. БФС трябва да работи за клубовете. За съжаление начинът на работа е сгрешен. Всеки говори, че нямаме таланти, нямаме треньори, имаме таланти, имаме треньори, имаме методисти, но системата не им дава шанс. Проблемите са много, но ние не се отказваме. Надяваме се, че българският футбол и българските клубове са узрели за промяна. Трудно е след толкова години в тази система някой да бъде смел. Надявам се, че тези порочни практики ще престанат и клубовете ще могат сами да преценят кое е най-доброто за тях и за българския футбол", сподели Стилиян Петров.

По време на пресконференцията той разкри, че е получил директни предложение от част от останалите кандидат-ръководители на БФС да стане техен първи вицепрезидент, но беше категоричен, че подобен ход би бил предателство спрямо Димитър Бербатов и българския футбол.

"Част от кандидат-президентите ме поканиха да бъда в техния Изпълком като първи вицепрезидент, но аз им отказах директно. Моето възпитание от моите родители, аз съм научен, че думата значи много. Аз съм до Димитър Бербатов до края независимо дали ще победим или не. Аз съм такъв човек. Аз съм поел ангажимент към българския футбол, след това към тях двамата и след това към целия екип. Ако аз предам Димитър Бербатов, ще предам българския футбол", заяви Петров.

Рекордьорът по изиграни срещи с националната фланелка отбеляза още важността на позицията на два от основните клубове у нас - Левски и ЦСКА - както и защо не приема идеите за обединение с част от хората от предишното ръководство.

"Знаем кой от кого е подкрепен, какво търси и какво търсят на Конгреса. Вижда се от организирането на срещите, от начина на говорене, по изказванията им. Михаил Касабов и Георги Иванов-Гонзо са разделили в момента Изпълкома. Едните подкрепят единия, другите – другия. Там също има война. Търсят се гласове. Петьо Костадинов - той също е част от това нещо и не трябва да го крием. Клубовете трябва да го знаят. Георги Градев е човек, който вижда и иска да направи нещо различно и се бори да има някаква промяна. Георги Захариев и Манол Иванов търсят промяна в някаква насока, независимо, че има и нападки към нас. Това не ни притеснява", каза бившият състезател на Монтана, ЦСКА, Селтик и Астън Вила.

"Що се отнася за обединението... Аз не бих се съюзил с дявола. Не бих се съюзил, защото повечето от тези хора имаха възможност да променят българския футбол през последните 18 години. Те трябваше да работят за българския футбол през тези 18 години, но те не успяха. За това ние търсим нещо различно и сме тук. Ние искаме нови хора, а не да сме част от това нещо. Аз не искам да работя с такива хора. Няма да работя с такива хора. Навиците, които те са създали не ми допадат. Може да съм наивен, но така съм изграден", завърши Стилиян Петров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Петров: Промяната е нужна, защото виждате какви държави ни задминаха
Мартин Петров: Промяната е нужна, защото виждате какви държави ни задминаха
Подновяват разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев
Подновяват разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев