НОВИНИ

Стипендиите на студентите се увеличават, максималната става 200 лева

Министерски съвет
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 01.11.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличават се стипендиите на студентите от държавните висши училища. Минималният им месечен размер се повишава от 85 на 120 лева. Максималната стипендия от 180 лева става 200 лева. Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 юли 2023 г.

От МС уточняват, че това предвижда приетото от Министерския съвет изменение и допълнение на постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научните организации.

С него се повишават и стипендиите на студентите, които в годината на завършване на средното си образоване са приети в държавни висши училища по специалности от професионалните направления: "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство", както и по защитената специалност "Хидростроителство" от професионалното направление "Архитектура, строителство и геодезия". Те вече ще получават по 140 лева, вместо досегашните 100 лева на месец. От 300 на 400 лева се увеличава и максималният размер на помощите и наградите.

За изплащането на увеличените стипендии от 1 юли са осигурени 6 млн. лева със Закона за държавния бюджет. Повишението се налага заради непрекъснато увеличаващите се разходи за издръжка на живот вследствие на инфлационните процеси от последната година и невъзможността с месечна стипендия да се осигури заплащане на поне част от потребностите на студентите. Последното увеличение на минималния и максималния размер на стипендиите е влязло в сила от летния семестър на учебната 2020 - 2021 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките на Монтана 2003 записаха четвърта поредна победа в Адриатическата лига
Баскетболистките на Монтана 2003 записаха четвърта поредна победа в Адриатическата лига
Над 500 деца ще участват в традиционния плувен турнир "Замората" този уикенд в София
Над 500 деца ще участват в традиционния плувен турнир "Замората" този уикенд в София