Стойчо Кацаров: Засега пълен локдаун в страната не се налага

от БНТ
13:45, 15.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
Здраве
живо мерки
Слушай новината

Предложените от главния държавен здравен инспектор мерки ще бъдат обсъдени в понеделник на извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет, заяви служебният министър Стойчо Кацаров пред медиите. Той увери, че пълен локдаун в страната - всичко да се затвори и хората да останат по домовете си, засега не се налага.

Предложени са два алтернативни вида мерки - едните от тях е да се използва зелен сертификат без ограничения в капацитета на публични места. Другият - предлагат се допълнителни ограничения и спиране на дейности, ако не се стъпва на зелен сертификат. Зеленият сертификат е това, което е възприето в целия ЕС като зелен сертификат - преболедуване, ваксинация, антигенен или ПСР тест.

Заповедта ще бъде издадена следващата седмица.

За училищата предложението е разчетите да се правят на база община, а не област, с цел максимален брой училища да продължат да работят присъствено. Мерките ще бъдат съгласувани с МОН.

Всички заинтересовани страни - граждански, бизнес, професионални и браншови организации, ще могат да се произнесат по предложените мерки.

Кацаров е възложил бързо да бъдат закупени допълнително 1 милион антигенни теста, в случай че се възприеме вариантът със зеления сертификат, да се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Тестовете ще бъдат за сметка на държавата, но вземането на пробата и извършването на самата манипулация, ще се плаща от пациентите. Задължително е тестовете да се правят в сертифицирани лаборатории.

Тестовете за антитела не са документ, който може да удостовери наличието на имунна защита, подчерта Кацаров. Един от аргументите - никъде в ЕС и света такъв документ не се възприема като основание за издаване на зелен сертификат.

Министър Кацаров предаде на 11 столични центъра за спешна медицинска помощ 18 нови оборудвани линейки.

Работата на спешните медици е тежка, поясни Кацаров, а в условията на трета епидемична вълна е още по-тежка. Ние дължим признателност и благодарност на всички тези хора за усилията, които полагат. Спешната ни помощ, както и здравната ни система се нуждае от редица организационни промени и подобрения, за да работи по-добре.

Смятам че персоналът се нуждае и от по-добро възнаграждение, което ще предложа и при изготвянето на следващия държавен бюджет, каза здравният министър.

Извърших една промяна в медицинския стандарт по спешна помощ, която позволява на повече болници да разкрият спешни приемни отделения, сравнение с броя им сега, което също би улеснило центровете за спешна медицинска помощ. Но за по-сериозни промени ще е необходимо повече време и промени в законите, което изисква и работещо НС, допълни още той.

Линейките са закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Проектът е с общ бюджет 163 897 815,62 лв. С тази доставка общият брой линейки, осигурени по линия на проекта за ползване от центровете за спешна медицинска помощ в страната, е 358.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арестуваха съпруга на убитата кенийска лекоатлетка
Арестуваха съпруга на убитата кенийска лекоатлетка
Предизборните битки в ефира на БНТ за парламентарния вот
Предизборните битки в ефира на БНТ за парламентарния вот