НОВИНИ

Стоилов: Навлизаме в тежък цикъл, искам Левски да е в пълна бойна готовност

bnt avatar logo
от Калоян Николов
17:32, 15.07.2022
Чете се за: 07:35 мин.
Спорт
стоилов навлизаме тежък цикъл искам левски пълна бойна готовност
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде пресконференция преди първото домакинство на „сините“ през новия сезон във футболното ни първенство.

На 16 юли, събота, от 21.00 часа 26-кратните шампиони на България посрещат новака в елита Спартак Варна на своя стадион „Георги Аспарухов“ в столицата.

Стоилов призна, че двубоят със „соколите“ е удобен момент за Левски да се върне на победния път и да натрупа самочувствие преди двубоите с гръцкия гранд ПАОК от Лигата на конференциите.

„Неприятно беше да стартираме сезона със загуба, но не трябва дълго време да съзерцаваме, а да мислим за следващия кръг. Домакинството на Спартак Варна е удобен момент да покажем на футболната общественост и на феновете ни, че Левски продължава да играе футбол и да побеждава. Трябва да им дадем самочувствие преди мачовете от евротурнирите“, започна треньорът.

Той изрази надежда съставът му да изиграе по-добър мач от този в софийското село Бистрица преди седмица, когато „сините“ допуснаха загуба с 0:1 от тима на ЦСКА 1948.

„Общо взето тренираме в по-добър ритъм от предишните седмици. Още от преди мача с ЦСКА 1948 имаше подобрение от тази гледна точка, така че откъм желание и амбиция нямам забележка към играчите. Предполагам, че те също оценят загубените точки и разбират ангажимента, който имат Левски всеки мач да играе на високо ниво. Надявам се да имаме по-умни и по-добри 90 минути на нашия стадион“, каза Стоилов.

Наставникът на Левски разкри, че най-новото попълнение на тима Жереми Петрис може де вземе участие в двубоя със Спартак Варна. Той се надява сътрудничеството между Петрис и клуба да бъде дългосрочно.

„Жереми Петрис е вече при нас, тренира с отбора. По неговите думи и с оглед това, което видяхме от вчерашната му тренировка, той може да вземе участие в мачовете, но не знаем за колко игрови минути. Според мен той има прилична кондиция на готовност, тренирал е през паузата. Ще преценим доколко може да участва в срещата със Спартак Варна. Той ще съумее да влезе в стратегията и стила на игра на Левски. Надяваме се нашето сътрудничество да е дългосрочно, но всичко ще зависи от неговото представяне“, добави най-успешният треньор на столичани от началото на XXI век.

Срещата с новака в елита пропуска защитникът Вендерсон Цунами, който ще почива между 10 и 14 дни, но добрата новина е, че контузията в коляното му не е сериозна, добави Стоилов. За сметка на това другите двама бразилци Уелтън и Роналдо ще вземат участие в утрешния мач.

„Уелтън тренира от два дни с отбора – Роналдо от вчера. Роналдо имаше проблеми с гърлото, но не е болен от коронавирус. Двамата бразилци са здрави и могат да вземат участие в утрешната среща. А Цунами ще отсъства между 10 и 14 дни, травмата му не е толкова сериозна, колкото всички смятаха“, заяви Станимир Стоилов.

Треньорът категорично заяви, че иска от всички футболисти да бъдат в оптимална форма, тъй Левски навлиза в сгъстен цикъл от мачове, заради ангажиментите си в евротурнирите.

„Няма много време за мислене, след 4-5 дни започват мачовете от евротурнирите, така че Левски вече трябва да бъде в пълна бойна готовност и под пара. Искам всички налични футболисти да бъдат готови да играят във всяка една минута, защото навлизаме в изключително сгъстен цикъл, ще играем през 3-4 дни и е важно играчите ни да са в оптимална форма и да се готвят на максимални обороти“, каза той.

Стоилов отново се върна към предстоящия мач със Спартак Варна, казвайки, че иска от възпитаниците си агресивна и резултатна игра срещу „соколите“.

„На този етап тренировъчният процес не е насочен към мача с ПАОК, защото преди това имаме мач в първенството. Аз не обичам да прескачам мачове. Сега трябва да си върнем футболната увереност с победа в шампионата и вече от неделя сутрин ще мислим за мача с ПАОК. Задачата към футболистите е да държим добър ритъм и да покажем добра игра срещу Спартак Варна. Очаквам да видя Левски както игра през първото полувреме на стадиона в Бистрица – агресивно, гордо, смело и да бележи голове. Спартак Варна е исторически клуб за българския футбол, който дълги години бе сред по-добрите тимове в елита. В първия мач срещу Славия показаха една доста добра игра като за новак в групата. Предполагам, че това ще е един от стабилните отбори в първенството“, коментира специалистът.

Наставникът каза още, че няма да прави големи промени в стартовия състав, в сравнение с този от двубоя с ЦСКА 1948. Той още веднъж наблегна, че основната цел сега е Левски да се върне на победния път.

„Нямам големи забележки към футболистите, които играха срещу ЦСКА 1948 в предишния кръг. Да, пропуските са част от футбола и върху това трябва да работим, но не може да се очакват кой знае какви промени. Опитвам се да утвърдя един игрови стил, така че няма да правим големи промени. Целта в момента е да върнем Левски на победния път“, добави Стоилов.

Той коментира и желанието на Здравко Димитров да разтрогне договора си с клуба.

„На този етап Здравко Димитров е футболист на Левски и не мисля, че може да напусне клуба под каквато и да е форма“, завърши Станимир Стоилов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рязък спад на борсата в Италия след началото на политическата криза
Рязък спад на борсата в Италия след началото на политическата криза
„Възраждане“: Трябва да има нови избори, които да са референдум за бъдещето на България
„Възраждане“: Трябва да има нови избори, които да са референдум за бъдещето на България