Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Столична община въвежда спирки "по желание" по 9 линии на градския транспорт

от БНТ
15:18, 12.08.2022
Чете се за: 01:37 мин.
Общество
столична община въвежда спирки желание линии градския транспорт
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Столичната община въвежда спирки "по желание" от 13 август - това съобщава във Фейсбук профила си зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев.

Пътуващите с автобуси 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 трябва да знаят, че е нужно да натиснат "стоп бутоните", за да не бъде пропусната спирката, на която искат да слязат. Освен пътниците, които трябва да натиснат бутона, шофьорите също имат ангажимент да следят къде има хора за качване или за слизане.

Всички спирки "по желание" ще бъдат обозначени със стикери. В превозните средства също ще бъдат разлепени стикери, показващи как се уведомява шофьорът при желание за слизане.

В сайта на Центъра за градска мобилност в раздел "Разписания" ще бъде публикувана информация за всяка линия, по която има спирки "по желание".

"Наесен ще предложа на Столичния общински съвет всички спирки на територията на Столична община да станат "по желание" по примера на редица европейски държави", посочва Кръстев. Целта е да се повиши средната скорост на градския транспорт, с което да се оптимизират както разписанията, така и разходите по тези линии", допълва Кръстев и пояснява, че с пропускането на спирки вече са били ускорени автобусни линии и по тях времето за пътуване е намаляло с до 10 минути.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Определиха състава на националния тим по баскетбол за девойки
Определиха състава на националния тим по баскетбол за девойки
Продължава борбата с "мега" пожарите във Франция, суша във Великобритания
Продължава борбата с "мега" пожарите във Франция, суша във Великобритания