НОВИНИ

Столичната община подписа меморандум с Дружеството на кардиолозите в България

СО - меморандум - кардиолози
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 29.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

В Световния ден на сърцето – 29 септември кметът на Столичната община Васил Терзиев подписа меморандум за сътрудничество с Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), с председател доц. д-р Васил Трайков. С меморандума двете страни се обединяват да работят съвместно в борбата за човешкото здраве и превенцията на сърдечносъдовите заболявания.

Меморандумът бе подписан в присъствието на общинските съветници Борис Бонев, председател на групата ПП-ДБ-СС, Ваня Тагарева и Антон Хекимян - ГЕРБ-СДС и Севдалина Петрова, независим.

Благодаря на доц. д-р Васил Трайков и Дружеството на кардиолозите за професионализма и отговорността към този национален проблем. Сътрудничество с Дружеството на кардиолозите и Столичната община е изключително важно. Човешкото здраве е приоритет и цел, която ни обединява независимо от политически цвят. София може да бъде добър пример в това отношение - да покаже кой е правилният път в превенцията на сърдечните заболявания и постигането на здравословен начин на живот. Това каза кметът Васил Терзиев. По думите му наша дългосрочна цел е здравето на децата, затова искаме да възпитаме у тях добри навици за здравословно хранене и начин на живот, а чрез младите хора да достигнем до възрастните и да видим промяна на обществото ни, посочи също кметът Васил Терзиев.

Доц.д-р Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България, заяви, че са разработени основите на Национален план за сърдечно-съдово здраве.

"Неговите приоритети са заложени в настоящия меморандум. Подписването му от Столична община за нас е знак, че вниманието на институциите е фокусирано и следващата стъпка е инициирането на междуведомствена работна група в Министерство на здравеопазването", подчерта той.

"Широката подкрепа е изключително важна и подписването на меморандума днес е важна крачка напред", посочи проф. д-р Кирил Карамфилов - бъдещият председател на дружеството.

Предвижда се в следващата седмица да се проведе образователна кампания "Седмицата на сърцето". В над 40 училища в София ще бъдат проведени обучения от кардиолози за превенция. Мото на кампанията е "Действай със сърце".

Столичната община и Дружеството на кардиолозите ще работят съвместно в областта на превенцията, навременно лечение, рехабилитацията. Ще бъдат въвеждани и изпълнявани пилотни и стратегически проекти в сферата на сърдечно съдовите заболявания, скрининг и ранна диагностика. Развитие на иновативни решения и модерна инфраструктура, осигуряваща качествената диагностика и лечение, както и чрез дигитални решения са също част от планираните съвместни действия.

Меморандумът е в подкрепа на Националния план за сърдечно-съдово здраве. Приоритети на този документ са намаляване на предотвратимата смъртност от сърдечносъдови заболявания с 30% до 2030 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ипсуич и Астън Вила не се победиха в зрелищен мач
Ипсуич и Астън Вила не се победиха в зрелищен мач