НОВИНИ

Столичната община прогнозира риск с боклука до 2-3 години

столична община боклук
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:19, 02.01.2024
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки. Това е установила новата управа на предприятието при една от течащите проверки.

  • Два пъти по-малко произведен RDF (гориво, което се получава от преработката на твърди битови отпадъци) лошо качество, което създава липса на търсене от оползотворяващите фирми;
  • По-бързо запълване на клетките за отпадъци в депото от планираното;
  • Потенциална криза с боклука на София до 2 - 3 години;
  • Предишното ръководство на общината е прекратило нов договор за оползотворяване на отпадъци, а старият не може да бъде изпълнен в цялост заради системни проблеми в работата на предприятието;
  • Лошо проектирани и неефективни процеси в завода за третиране на отпадъци на София.

Ето и прессъобщението на общината:

"За 2023 г. СПТО е произвел два пъти по-малко количества RDF спрямо капацитета си. По документи трябва да произвежда 185 000 тона RDF, а реално произведените количества за 2023 г. са по-малко от 80 000. За 2020, 2021 и 2022 г. от произведените близо 555 000 тона RDF едва половината - 229 000 - са предадени за изгаряне, посочват от общината. Това означава, че за три години е оползотворено едва 41% от произведеното количество гориво от преработени отпадъци, а остатъкът се депонира в депото за необработени отпадъци. Започнало е запълването на последната клетка за депониране на отпадък по-рано от планираното.

По проект капацитетът на последната клетка за складиране на отпадъци може да се използва за 6 години. Изчисленията обаче показват, че тя е със значително по-малък капацитет и ще се запълни много по-рано. Изграждането на нови клетки ще отнеме повече време, отколкото за запълването на съществуващата. Времето зa отчуждителни процедури, проектиране и изграждане отнема около 4 години и ще струва около 21 млн. лева, каквато е била стойността за клетки 3 и 4.

Една от основните причини за предварителното запълване на депото е недоброто управление на процесите за производство на RDF и като резултат - ниското му качество.

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че предишното ръководство на СО е подписало в началото на юни 2023 г., а след това прекратило през септември, договори за продажба на RDF. Причината - невъзможност за финансиране. Това оставя СПТО с един единствен договор по оползотворяване на RDF, като дори и той не може да бъде изпълнен в неговата цялост заради лошото качество на RDF и системните проблеми в работата на предприятието.

През декември новото управление на завода въведе мерки, които повишиха с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември.

“Въпреки взетите мерки сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме. Предвиждаме стартиране на нова обществена поръчка за RDF и работим активно за повишаване на неговото качеството. По този начин ще намалим цената и ще постигнем оползотворяване на всички количества, а не само 41%, както се е случвало през последните 3 години. През последните седмици на 2023 г. стабилизирахме процесите в производството и започна въвеждането на мерки, които доведоха до подобряване на качеството на RDF горивото”, каза Николай Савов, временно изпълняващият длъжността директор.

Въпреки месечните доклади, алармиращи за множество проблеми на системата за управление на процеса, до предишното ръководство на Столичната община не е обърнато внимание с години и не са предприети мерки за неговото подобряване. Това обяснява и лошото качество на произвеждания RDF, който оползотворяващите фирми отказват да приемат. Оползотворяването на RDF с ниско качество е много по-скъпо, защото фирмите са принудени да извършват повторно третиране на отпадъка.

Първата проверка, която кметът на столицата Васил Терзиев след встъпването си в длъжност назначи и която доведе до смяна на ръководството, беше тази на СПТО. Терзиев разпореди и вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние и управление на стратегически важния за София завод. Одитът ще приключи в началото на януари и изводите в него ще бъдат публично представени".

По-късно през деня бившите управляващи в столицата - ГЕРБ - отговориха на съобщението на СО и ги обвиниха в умишлено избафрикуване на скандали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева пожела успех на българските състезатели по спортна стрелба през 2024-а година
Весела Лечева пожела успех на българските състезатели по спортна стрелба през 2024-а година
Преследването в Стара Загора: Мъжът е починал след принудителното му изваждане от автомобила
Преследването в Стара Загора: Мъжът е починал след принудителното му изваждане от автомобила