НОВИНИ

Стопани в Раковски няма да получат обезщетение след градушката, нямат застраховки

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 16.06.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

Близо 50% от селскостопанските насаждения в някои квартали на Раковски са унищожени след вчерашната градушка. Ледените късове с големина на череша са се изсипвали над града и околните ниви в продължение на 20 минути.

В кметството в Раковски са подадени множество жалби, но за щети, които са минимални, и за тях стопаните най-вероятно няма да получат обезщетение.

Повечето признават, че нямат застраховки. Дори големи земеделски производители споделиха пред екипа ни, че преди години са застраховали продукцията си, но при подобна или дори по-силна градушка, щетите не са оценени напълно и не са получили очакваната от тях сума.

Градушката не е ударила цялата община, а само определени райони. Ледените късове са паднали предимно в градската зона на квартал Генерал Николаево и нивите на квартал Секирово.

Йордан Печев отглежда сладка царевица, която продава на плажните търговци по морето. Днес е съкрушен, защото половината от реколтата му е унищожена. Няма застраховка и не очаква помощ.

Tочно в момента на бурята бях на полето и като заваля, влязох в колата и гледах тотално как се сриват блоковете ми с царевица. Всичко беше ужасно. Загубите ще са такива, че печалбата едва ли ще покрие разхода, каза Йордан Печев - земеделски производител от Раковски.

Макар и по-крупен земеделец Калин Йовчев също не е застраховал своите 350 декара с фуражна царевица. Има горчив опит с различни застрахователи. Не може да кандидатства и за държавна помощ, защото тя се отпуска само при 100 процента загуби, а при него те са 30-40 на сто.

Между 20 и 30 хиляди лв. от царевицата ще ги изгубя. Не може да сееш след всяка буря, няма как да стане, така че това са загуби, ние влизаме в кампания за раздаване на ренти, редуцират се добиви, разказа фермерът Калин Йовчев.

Множество жалби за минимални щети са подадени днес в общинската администрация.

Венцислав Чавдаров - зам. кмет на Раковски: Имаше няколко наводнени мазета, за щастие пожарната успя да отводни всички такива случаи. Община Раковски не е в състояние да обезщетява стопани поради простата причина, че няма законовия ангажимент да го прави.

През вчерашния ден от площадката край село Стряма са били изстреляни над 100 противоградни ракети. В Раковски смятат, че в противен случай градушката е щяла да нанесе поражения на много по-големи площи.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки и от тежкотоварни автомобили на "Кулата"
Километрични опашки и от тежкотоварни автомобили на "Кулата"
ГЕРБ отговориха на призива на президента за експертиза на записа, за който се твърди, че е на премиера
ГЕРБ отговориха на призива на президента за експертиза на записа, за който се твърди, че е на премиера