НОВИНИ

Европа е в надпревара за ваксина против COVID-19

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:30, 16.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Здраве

Над 100 потенциални ваксини срещу COVID-19 се разработват в целия свят, някои от които вече се изпитват върху хора.

Никой не се ангажира с конкретен срок за получаването на ваксина, но развитите икономики инвестират крупни суми в разработките.

Президентът на Франция Еманюел Макрон посети френската фармацевтична компания Санофи, която разработва две ваксини и беше критикувана заради неотдавнашна позиция. От управата на компанията заявиха, че Съединените щати имат предимство в получаването на дози, заради американското финансиране на изследванията.

Сега лабораторията ще вложи 610 милиона евро за разработки във Франция, а Париж ще инвестира 200 милиона евро за инфраструктура.

Еманюел Макрон - президент на Франция: От четвъртък ще лансираме инициатива за връщане в страната на някои критични производства. Всички видяха, че обичайни лекарства вече не се произвеждат във Франция и в Европа. Трябва да си вземем поука.

В същото време Германия купи дял от германската биотехнологична фирма Кюървак, която също разработва ваксина. Сделката идва след съобщения, че Съединените щати се опитват да купят част от компанията.

Петер Алтмайер - министър на икономиката на Германия: Ще инвестираме 300 милиона евро и получаваме 23-процентов дял. Ще стоим настрана от вземането на решения в компанията.

Германия заедно с Италия, Франция и Нидерландия вече сключи договор с британско-шведския фармацевтичен гигант Астра Зенека за 400 милиона дози от ваксината, която фирмата разработва. Доставката ще стане до края на годината.

А тази седмица учени от британски изследователски университет започват клинични изпитания на ваксина на базата на нова РНК технология. Първоначално с нея ще се тестват 300 доброволци и при добри резултати ваксината ще си изпробва върху 6000 души по-късно тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство със 7 деца получи таблет за дистанционно обучение
Семейство със 7 деца получи таблет за дистанционно обучение
Закритият плувен басейн в парк "Възраждане" отвори врати
Закритият плувен басейн в парк "Възраждане" отвори врати