НОВИНИ

Пхенян в пълна бойна готовност. Ескалира напрежението със Сеул

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:50, 16.06.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света
Снимка: Взривеното Бюро за връзки с Южна Корея. Снимка: БГНЕС

Напрежението на Корейския полуостров ескалира, след като Северна Корея взриви Бюрото за връзки с Южна Корея.

До влошаването на и без това крехките отношения между двете държави се стигна, след като неколкократно над Севера бяха спуснати пакети с пропагандни листовки от Юга.

Пхенян е в пълна бойна готовност и не изключва армията й да навлезе в демилитаризираната зона. Такива съобщения дойдоха от Севера, часове преди Бюрото за връзки да бъде вдигнато във въздуха.

Сградата се използва за срещи на представители на двете държави от 2 години насам, но заради пандемията, към днешна дата бе необитаема.

Изминалите няколко седмици бяха изпълнени със знаци, че Пхенян не възнамерява да се придържа към линията на затопляне на отношенията със Сеул.

Напрежението на полуострова ескалира, след като севернокорейски бегълци и южнокорейски активисти пуснаха над Северна Корея около 50 000 листовки с критики срещу лидера Ким Чен Ун и нарушенията на човешките права.

Към пратките имаше и флашки с южнокорейски сериали, а също и американски банкноти от по 1 долар.

Първите признаци, че Пхенян обмисля реакция, дойдоха с пропускане на регулярните телефонни обаждания между Севера и Юга. От южнокорейска страна звънели, но така и не получили отговор.

Преди седмица Северът заяви, че прекратява официалната комуникация със Юга, а влиятелната сестра на Ким Чен Ун - Ким Йо Чен заплаши в неделя, че ако листовките не спрат, ще последват военни действия.

Президентът на Южна Корея заяви, че страната му има желание да се придържа към установения поне привиден мир след историческата среща през 2018 г.

"Мирът на Корейския полуостров не може да бъде осъществен без подкрепата и на международната общност. Но на първо място е важно да има доверие между Севера и Юга. А такова се изгражда само чрез диалог. Призовавам Северна Корея да не затваря вратата за диалог. Надявам се да проявим мъдрост и да преодолеем различията си", посочи той.

Смята се, че зад промяната на тона от севернокорейска страна, има и друга причина - провалът на преговорите със САЩ в Ханой. Според Пхенян, Сеул не е направил достатъчно, за да убеди Вашингтон да отмени наложените им санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арт инсталацията "Българските букви" гостува цяло лято на Берлин
Арт инсталацията "Българските букви" гостува цяло лято на Берлин
Евровизия 2021: През май в Ротердам с нова песен на Виктория Георгиева
Евровизия 2021: През май в Ротердам с нова песен на Виктория Георгиева