НОВИНИ

50 млн. лв. по линия на НОИ за наемане на безработни отиват за туризма

Николай Минков
от Николай Минков
12:25, 16.06.2020
Чете се за: 01:30 мин.
Бизнес

Туристическия бранш ще може да ползва освен преструктурираната мярка 80 на 20, но и подкрепа по линия на НОИ от 50 млн. лв. за наемане на безработни. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ ресорният министър Николина Ангелкова.

Тя съобщи още, че от следващата седмица стартират чартърните програми и предупреди концесионерите да внимават с цените на плажа.

По предложение на министерството на туризма от преформатираната мярка мярка 80/20 ще може да се възползва целия сектор, заяви Ангелкова.

Николина Ангелкова- министър на туризма:Това в момента се координира с ЕК и се надявам от началото на следващия месец да започне да работи. Изключително труден е рестартът, образно казано и заради това тази мярка е много важна за нашия сектор.

Стела Деянова е управител на хотел, който чака първите си клиенти. Признава,че ако сезонът е слаб ще прибегнат към мярката 80 на 20.

Стела Деянова- хотелиер: Ако не се подобрят нещата в сезон може би на по-късен етап можем да се възползваме и от тази мярка , за да запазим персонала.

Подкрепа за туризма се предвижда и по линия на НОИ.

Николина Ангелкова - министър на туризма:Важно е от тези 160 млн. лева, които са отделени за наемане на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, съответно 50 млн. да бъдат изцяло насочени към сектор "Туризъм", така че всеки работодател, който наеме регистрирано безработно лице, държавата да плаща минималната работна заплата.

По линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са подадени за подпомагане 25 000 заявления.

Николина Ангелкова- министър на туризма:553 са проектните предложения, които са одобрени за сектор "Туризъм". По линия на схемата за микро и малки предприятия от 3 до 10 хил. лв. е помощта.

Министърът успокои, че вчерашните опашки към Гърция няма да се отразят на родния туризъм и даде пример.

Николина Ангелкова- министър на туризма: Миналата година над 1 млн. 300 хил. са посетили нашата страна за цялата година и 1 млн. 400 хил. българи са посетили Гърция за цялата година.

Мотивът на предпочелите Гърция е по-добрата плажна услуга и безплатните чадъри и шезлонги. Родни концесионери обясниха, че преотдават на подизпълнители плажните принадлежности и не могат да влияят на цените.

Симеон Цветков - представител на концесионера на бургаски плаж: Възлагането на управлението на чадъри на подизпълнители не е нещо, което сме въвели тази година. Това е нещо, което се практикува от години. Може би тази година защото цените на чедърите и цените са безплатни се обръща повече внимание, понеже се търси скандал, нали.

Ангелкова ги заплаши с тежки санкции.

Николина Ангелкова- министър на туризма: Относно 50 000 лв. е глобата това лято за нарушаване на разпоредбите, когато говорим за цени за плажни принадлежности. При повторно нарушение е 100 хил.

Ангелкова обясни още, че идната седмица стартира едногодишна международна рекламна кампания на родния туризъм за около 7 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Текстилният бранш у нас е на ръба заради пандемията
Текстилният бранш у нас е на ръба заради пандемията
Фелдшерът от село Климент предписвал чай и аспирин на болни от COVID-19
Фелдшерът от село Климент предписвал чай и аспирин на болни от COVID-19