НОВИНИ

Президентът за подкрепата на ПИБ от държавата: Изкуствена стабилизация

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 16.06.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Президентът Румен Радев настоя, че и най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение, особено когато държавата налива пари в частна банка, без обяснение за капиталовия недостиг и рентабилността на това действие

"Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари", отсече той по повод подкрепата за ПИБ от страна на държавата.

"Да не забравяме, че подобна изкуствена стабилизация, преди влизането във валутния блок, не винаги води до трайни решения", посочи Радев пред медиите на полигона в Доброславци, където наблюдава тренировки на НСО.

Според държавния глава самопризнанията на укриващия се в ОАЕ и обвинен у нас Васил Божков за съвместни крупни корупционни схеми с властта изключват неговата подкрепа.

"Но не аз, други трябва да се оправдават за г-н Божков. Други са пушили пури с него, аз дори не знам неговия телефон", каза още Радев.

Президентът посочи, че демонстративното нежелание на премиера да се провери автентичността на излезлия аудио запис е необичайно.

"Този запис е груба, брутална атака срещу парламента и нашето европейско развитие. Ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор трябва да бъде установен и наказан. Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще го направят за нуждите на своите правителства", категоричен бе той.

Президентът определи като "въпроси от кухнята на коалицията" напрежението между коалиционните партньори. Очевидно бъдещето, което ни очаква, е все повече България да се управлява от проблемни коалиции.

"Трябва да търсим изход от този модел", настоя Румен Радев.

Според него всяко решение в сферата на национална сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност.

"Моето решение относно закона, ще го обявя в указания от Конституцията срок", отговори той на въпроса за последните промени в Закона за МВР, с които се създаде структура, която дублира дейността на Националната служба за охрана (НСО).

"Този закон трябва да потвърди, че отговаря на критериите, които изброих. Според мен той не отговаря", посочи още Радев.

В отговор на въпрос дали ще наложи вето, държавният глава още веднъж посочи, че ще обяви решението си в срок.

"До 22 юни ще имате подробни мотиви. Това не е удар към мен, а към държавността", заключи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА - Левски ще се играе в събота от 16:15 ч. на "Васил Левски"
ЦСКА - Левски ще се играе в събота от 16:15 ч. на "Васил Левски"
БНТ отново е с най-високо обществено доверие в България
БНТ отново е с най-високо обществено доверие в България