НОВИНИ

Кабинетът настоя: Придобиването на акции на ПИБ не е държавна помощ

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 12.06.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Политика

Придобиването на акции на Първа инвестиционна банка от страна на Българската банка за развитие не представлява държавна помощ, настоя категорично финансовият министър Владислав Горанов, който разясни каква е била процедурата по участието на ББР в търга.

Той пресметна, че активите на ПИБ са на обща стойност над 10 млрд. лева, а през 2019-а банката е имала ръст на депозитите от 761 млн. лева.

По думите му ПИБ е най-голямата банка, притежавана от местни лица, а и с български капитал, както и петата най-голяма банка в България.

"ББР прояви интерес към акции на ПИБ и след одобрение от БНБ, на 10 юни банката участва а търга с над 77 млн. права - това са 28 млн. и 265 хил. акции, като този брой съответства на 19% от уставния капитал на ПИБ", посочи той.

"На 23 април 2020 г. Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първоначално публично предлагане на до 40 млн. обикновени, регистрирани, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас с номинална стойност 1 (един) лев и емисионна стойност 5 лева всяка. Емисионната стойност е определена на базата комплексен анализ на ключови параметри, а емисионната стойност бе потвърдена от КФН като справедлива и определена въз основа на обективни критерии. При определяне на относимата пазарна цена на акциите са взети предвид изискванията на Международните стандарти за оценяване", разясни министърът.

Останалите права вероятно са били купени от частен инвеститор, който към този момент не е известен, обяви Горанов.

По думите му сега ББР ще е гарант за сигурността и стабилността на Първа инвестиционна банка.

"Закупуването на акциите не представлява държавна помощ", категоричен бе още веднъж Владислав Горанов.

Финансовият министър съобщи, че за да няма съмнение, ще предложи допълнително увеличение на капитала на ББР.

Финансовият министър обяви, че няма крайни срокове за кандидатстването на България за Банковия съюз и чакалнята на Еврозоната: "Когато сме готови, тогава", отвърна той, но все пак изрази надежди за тясно сътрудничество с Банковия съюз още идния месец.

Той отново обясни, че последната стъпка преди получаването на съгласие от страна на Европейската централна банка за установяване на тясно сътрудничество с БНБ вече е изпълнено – именно с увеличаването на капиталовите буфери на две от банките нас.

"През март 2020-а Инвестбанк изпълни изцяло плана. Последното, което остана, бе да се изпълни този план от ПИБ, което бе предусловие към членство в Еврозоната", поясни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да бъдат намалявани парите за армията, увери Каракачанов
Няма да бъдат намалявани парите за армията, увери Каракачанов
Френски полицаи на протест, обидени от обвинения в расизъм
Френски полицаи на протест, обидени от обвинения в расизъм