НОВИНИ

Борисов: Повече няма да затваряме, целта е от 30 юни да пуснем всичко

bnt avatar logo
от БНТ
11:41, 12.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Няколко дни подред се пускат различни тези в публичното пространство. Вчера във Варна много ясно казах, след като с министъра на здравеопазването и с колегите от Щаба разисквахме тази тема - повече няма да затваряме. Това заяви премиера Бойко Борисов по повод мерките срещу коронавируса у нас.

"Ясно докторите казаха, че силата на вируса не е така мощна, каквато беше през февруари-март. Второ направихме абсолютно всичко да си укрепим болниците, да се третират с медикаменти веднага болните. Проблемите, които в момента имаме, уж интелигентни хора, да се мъчиш цяла седмица и да не отидеш в болница, а да заразяваш хората", допълни премиерът.

По думите му целта е от 15 юни до 30 юни да се разхлабват мерките, за да може от 30 юни да се пусне всичко.

"Там, където имаме клъстери веднага локализираме, дистанцията и дезинфекцията си остават ключови. Не може в цял свят докторите да има едно и също мнение. Разбирам, че всеки иска да се направи на интересен", каза Борисов.

"Ако имаше лекарство да, намираш и лекуваш. Тестовете какво донасят сега? Че всичките са навън. Какво донася теста сега? 5% имат антитела, значи 95 нямат. Значи по тази логика трябва да стоим затворени, но ние не искаме. Ясно казахме, че свирепостта на вируса не е толкова силна. Трябва да свикнем да живеем с вируса", каза още той.

Борисов каза още, че Урсула фон дер Лайен иска да капарираме, да дадем милиарди за ваксини, за да може като излезе ваксината да ваксинираме целия ЕС. "А в София вече има протести, няма ваксина, но има протести. Ваксината е доброволна, който иска", подчерта Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов е с коронавирус
Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов е с коронавирус
Некропол от Второто българско царство разкрит на паркинг в Търново
Некропол от Второто българско царство разкрит на паркинг в Търново