НОВИНИ

19% от акциите на ПИБ в ръцете на държавата. Цената им – 140 млн. лева

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 12.06.2020 (обновена)
7101
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Държавата ще купи малко под 19% от една от най-големите търговски банки у нас срещу приблизително 140 млн. лева.

Това беше решено на извънредно правителствено заседание тази сутрин, два дни след като Министерството на икономиката обяви сделката.

Акциите ще бъдат придобити от държавната Българска банка за развитие, като все още има опасност инвестицията да бъде тълкувана като държавна помощ, в разрез с европейското законодателство.

Основният аргумент на правителството да участва в капитала на една от най-големите частни търговски банки у нас е, че това е изискване на Брюксел за укрепване на капитала на същата тази банка. Само така България може да участва за чакалнята на Еврозоната и за участие в Европейския банков съюз.

България обаче е получила одобрение за своите действия от Европейската комисия и Европейската централна банка, увери премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

"Това беше последното изискване, за да бъде гарантирана стабилност на тази банка, и че има 30% външен капитал. Вчера това беше направено. Днес взимаме това решение. Влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно, приоритетно", посочи той.

Премиерът поиска гаранции, че инвестицията на държавата ще донесе печалба.

"И много важно да се подчертае, че след това ще бъдат изкупени от банката – на цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата, това трябва да го има изрично записано", настоя Борисов.

Подобен сценарий разигра и финансовият министър Владислав Горанов, който заедно с икономическия Емил Караниколов, е вносител на идеята за инвестицията на Българската банка за развитие.

"Когато се появи голям системен външен инвеститор за банката, а такива интереси са проявявани не веднъж досега, доколкото ми е известно, тогава ББР би могло да излезе от тази инвестиция с един не лош положителен резултат", категоричен бе финансист №1 в държавата.

"Няма планове, поне доколкото на мен ми е известно, ББР да се разпорежда веднага с тези акции, по скоро имахме много обаждания от вложители, които изразиха задоволство, че България е допълнителен гарант за стабилността на банковата система", допълни Горанов.

Министърът предупреди, че държавата е готова и за сценарий, при който инвестицията в частната банка, може да бъде тълкувана като държавна помощ, в разрез с европейското законодателство. Условието на Брюксел е било държавата да участва с не повече от 70% в новата емисия, а останалите 30 да бъдат купени от частни играчи.

"При по-малко участие на частни инвеститори, тази транзакция да се разглежда като държавна помощ, и ако се стигне до подобен сценарий, ще трябва българската държава, заедно с емитента, да разгледат съответните планове, за да може да се отговори на европейското законодателство, свързано с конкуренцията", поясни Владислав Горанов.

Той беше категоричен, че инвестицията на държавата ще ни помогне да влезем в Банковия съюз като подаде документи до юли, но все още не е ясно кога държавата ще кандидатства за чакалнята на Еврозоната.

"Сроковете са... когато сме готови", каза той.

"Еврото не влиза в България с приемането ни в чакалнята, това е един процес, който ще продължи по-дълго напред в годините. Какво ще ни донесе това, първо по-добър кредитен рейтинг на България, второ безспорно по-голям интерес от страна на инвеститорите, защото влизаме в една финансова и икономическа група, както и ще се ползваме от една добре регламентирана банкова система", обяви на свой ред министърът на икономиката Емил Караниколов.

Министрите признаха, че заради инвестицията в частната банка, ще се наложи ново увеличение на капитала на държавната Българска банка за развитие, но все още не ясно в какъв размер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Марка" обяви Фелпс за най-добър спортист на XXI век
"Марка" обяви Фелпс за най-добър спортист на XXI век
Въпреки пандемията: Повечето обекти в Токио са готови за Олимпиадата
Въпреки пандемията: Повечето обекти в Токио са готови за Олимпиадата