НОВИНИ

Министър Караниколов: Еврото не влиза с приемането ни в чакалнята на еврозоната

министър караниколов еврото влиза приемането чакалнята еврозоната
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 12.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Политика

Имаме две по-сериозни амбиции, приемането на еврото и влизането в клуба на богатите, за което и работим. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов след заседанието на МС, на което беше решено държавата чрез Българската банка за развитие да придобие акции на ПИБ.

Капитализирането на банката беше последното задължение на България по отношение на всички ангажименти и се надяваме от следващия месец България да бъде приета в чакалнята на еврозоната.

Еврото не влиза с приемането ни в чакалнята, категоричен бе министър Караниколов. Това е един процес, който ще продължи в годините, допълни той.

Десетина години или повече никоя държава членка не е пристъпвала напред като възможност да бъде приета в чакалнята. Към момента България има такава възможност, каза министърът и уточни, че това ще ни донесе по-добър кредитен рейтинг и по-голям интерес на инвеститорите.

"Ще се ползваме от една много по-добре регламентирана и сигурна за инвеститорите банкова система", подчерта Караниколов.

Ако операцията по изпълнение за плана за капитализация на ПИБ приключи успешно, очакваме през юли да имаме положително решение на ЕЦБ по отношение на Банковия съюз, допълни финансовият министър Владислав Горанов.

Ще подадем заявление за ERM, когато имаме оценка и увереност, че всички поети ангажименти от наша страна с писмото пред еврогрупата, са потвърдено изпълнени, каквото е нашето виждане, добави финансовият министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петкова: И петте компании ще подадат оферти за АЕЦ „Белене“
Петкова: И петте компании ще подадат оферти за АЕЦ „Белене“
Няма да има ново удължаване на извънредно положение в Северна Македония
Няма да има ново удължаване на извънредно положение в Северна Македония