НОВИНИ

Фелдшерът от село Климент предписвал чай и аспирин на болни от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 16.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Заразен с коронавирус фелдшер е напуснал доброволно болницата в Шумен. Той е от село Климент, като не е използвал предпазни средства и по този начин е заразил други хора. Сега фелдшерът е под домашна карантина.

Новите случаи в Шуменска област са 3, а на болнично лечение са 10 души. От началото на пандемията заразените са 75.

Медикът е лекувал първите пациенти с ясни симптоми на COVID-19, но вероятно е подценил опасността. Предписвал лечение с чай и аспирин.

Стефан Желев, областен управител на Шумен: Самият той не ползва предпазни средства. Той се разболява и в следващите контакти разболява и други хора. Абсолютно безотговорно отношение, безотговорни действие. Мисля, че на този човек трябва да се търси наказателна отговорност точно за тези действия.

Тестването на жителите на селата Климент, Изгрев, Тъкач и Наум продължава. Предприети са мерки за откриване на всички контактни на болните лица.

Нида Ахмедов, кмет на община Каолиново: Накарах да се ходи от врата на врата дали в последната седмица са ходили при фелдшера.

Но въпреки това, пациентите за лечение в болница се увеличиха през последните дни. Болницата обаче успя да се подготви. Пациентите с коронавирус са изолирани от останалите, търсещи медицинска помощ.

Д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен: По-скоро би възникнал проблем с персонала, който ще ги обслужва. Работим с минимален капацитет лекари специалисти, които обслужват тези спешно болни и за разлика от големите софийски болници ние не можем да отделим екипи, които да се занимават само с тези пациенти.

Благодарение на дарителската кампания, организирана от голяма частна фирма, бяха събрани 337 000 лева, с които беше закупена животоспасяваща апаратура и защитни облекла за медиците.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 млн. лв. по линия на НОИ за наемане на безработни отиват за туризма
50 млн. лв. по линия на НОИ за наемане на безработни отиват за туризма
Заради допинг: Отнемат още медали на атлетите от Игрите в Лондон през 2012 г.
Заради допинг: Отнемат още медали на атлетите от Игрите в Лондон през 2012 г.