НОВИНИ

Високо напрежение: Пхенян взриви офиса за връзка със Сеул

високо напрежение пхенян взриви офиса връзка сеул
Снимка: Взривеният офис. Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 16.06.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея в граничния град Кесон, заяви министерството на Съединението на Сеул, след дни на все по-бурна риторика от Пхенян, съобщава ТАСС.

"Северна Корея взриви Службата за връзка в Кесон в 14:49", се казва в съобщението на службата на говорителя на министерството, което се занимава с междукорейските отношения.

По-рано агенция Йонхап съобщи, че в граничния град Кесон в Северна Корея се вижда стълб дим, чула се и експлозия.

Инцидентът идва на фона на изявление на Пхенян за плановете да върне свои военни части в райони, от които са изтеглени войски в съответствие с междукорейските споразумения.

В понеделник Северна Корея предупреди Сеул, че въоръжените сили подготвят "акт на отмъщение" за разпространение на агитационни листовки, които обиждат висшето ръководство в Пхенян.

Това бе предшествано от изявление, публикувано в събота от първия заместник-председател на отдел на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ) Ким Йо Чен, която е по-малката сестра на лидера на КНДР Ким Чен Ун, че Пхенян възнамерява да предприеме "следващата стъпка" в близко бъдеще.

По-конкретно, тя подчерта, че вземането на решения за последващи действия "ще бъде поверено на Генералния щаб на Корейската народна армия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Всеки ден по 100 000 нови случая на коронавирус в света
СЗО: Всеки ден по 100 000 нови случая на коронавирус в света
България получи пълна подкрепа за членство в Агенцията за ядрена енергия
България получи пълна подкрепа за членство в Агенцията за ядрена енергия