Радев призова за спешна експертиза на записа, за който се твърди, че е на Борисов

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:42, 16.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
Политика

Президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на аудиозаписа, в който се чува глас, за който се твърди, че е на премиера Борисов, но чиято автентичност не е доказана.

Според държавния глава е странно защо премиерът демонстративно отказва да се провери автентичността на записа. Смята, че ако страната ни бави експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства.

Президентът Радев настоява да се разбере истината за записа, защото в него се чува гласа на българския премиер и става въпрос за държавата ни, която по думите му е дълбоко дискредитирана.

Румен Радев - президент на Република България: Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. Ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан. Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред Фон дер Лайен, пред Кристин Лагард.

В отговор на въпрос Румен Радев уточни, че няма как да подкрепя Васил Божков особено след признанията му за крупни корупционни схеми с властта. Посочи, че други трябва да дават обяснения за връзките си с бизнесмена.

Румен Радев - президент на Република България: Нито съм го виждал, нито съм пушил пури с него, нито му знам телефона.

По отношение на закупените от държавата акции от Първа инвестиционна банка президентът смята, че и най-благородната цел не може да бъде оправдана с порочното ѝ изпълнение.

Румен Радев - президент на Република България: Особено когато държавата налива нашите пари в частна банка, без обяснение за капиталовия недостиг и за рентабилността на това начинание. Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари.

Всяко решение за националната сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност, отбеляза президентът. Според него тези изиквания не са постигнати в притетите промени в закона за МВР, но не каза дали ще му наложи вето. Увери, че ще се произнесе в конституционния срок.

Президентът Румен Радев наблюдава тактическата тренировка на служители на НСО на полигона на Доброславци.

Служителите на НСО показаха впечатляващи умения в синхронни действия на екипите за охрана, както и реакция при атака на високопоставено лице. Как се постига това?

Емил Тонев - зам.-началник на НСО: Постоянни тренировки и то с работа с партньори, защото виждате, че тук няма някой, който да си изпълнява сам задълженията.

Президентът Радев поздрави служителите за високия професионализъм, с който изпълняват своите задължения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Две банки са изчерпали ресурса си за безлихвени кредити
Две банки са изчерпали ресурса си за безлихвени кредити
Тригодишно дете е блъснато от лек автомобил в Гурково
Тригодишно дете е блъснато от лек автомобил в Гурково