НОВИНИ

Стотици празнуваха 110-ия рожден ден на Левски на Могилката

Празненствата продължават и на стадион "Георги Аспарухов".

стотици празнуваха 110 рожден ден левски могилката
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 24.05.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Стотици привърженици на Левски, играчи, треньори, легенди честваха днес 110-а годишнина на клуба. Те се събраха на Могилката в градинката до 22-ро училище в центъра на София, където е основан "синия" клуб. Официалната част от празненството започна малко преди 11:30 часа.

Празненството уважиха бившият президент на Левски Томас Лафчис и славните ветерани на клуба, сред които бяха Емил Спасов, Стефан Аладжов, Воин Войнов, Георги Цветков-Цупето, Николай Стайков, Ангел Станков, Емил Велев, Пламен Николов, Петър Курдов, Кирил Вангелов, Росен Крумов и други. Емил Спасов разказа как е бил запален за футбола от легендата Георги Аспарухов, който често играел с децата в квартал "Хаджи Димитър" и окуражавал най-добрите от тях да се запишат да тренират при "сините".

Целият актуален състав на Левски поднесе венци и цветя на Могилката, начело с изпълнителния директор Даниел Боримиров, треньора Николай Костов, капитаните Николай Михайлов и Вандерсон Цунами и всички останали футболисти.

На събитието присъстваха публични и обществени личности, като певицата Богдана Карадочева, чийто баща Иван Карадочев е бил сред най-известните привърженици на клуба и му е помагал финансово, както и композиторът Стефан Димитров - автор на химна на "сините".

Режисьорът Олег Ковачев, който е автор на няколко документални филма за Левски, призова в емоционална реч за единство.

Сдружението "Сини сърца", което се грижи за историята на традициите на Левски подари специално знаме на футболния клуб, което бе връчено от председателя му Илия Христов на изпълнителния директор на "сините" Даниел Боримиров.

Чрез него се пази историята на клуба, като свидетелства, че Левски е наследник на създаденото през 1911 година спортно дружество, а на знамето са изписани и имена на част от създателите на клуба, първите треньори, голмайстори и шампиони на "сините".

Тържеството бе открито и с водосвет от отец Константин, който освети знамето. Символично на него малки пирони забиха легендата Емил Спасов, сегашният изпълнителен директор на клуба Даниел Боримиров, като човек, който носи отговорност за настоящето на "сините", както и малкият привърженик Максим, чрез който се гарантира приемствеността на поколенията.

Следобед празненствата ще продължат на стадион "Георги Аспарухов", като в "Синята фиеста" ще участват един от големите любимци на публиката в последните години Елин Топузаков, който в момента е директор на Академията на клуба, Хосе Кордоба, както и бразилците Вандерсон Цунами, Рикардиньо и последното попълнение на отбора Майкон.

Между 12:00 и 16:30 часа ще се проведат традиционните свободни турове на стадиона с посещения на тунела, съблекалнята на отбора, официалния терен, ВИП-ложата, както и клубната експозиция.

Кулминацията на тържеството ще бъде концерт, в който ще участват Дичо, Били Хлапето, Михаела Филева и Графа. "Сините" фенове ще имат възможност и да видят трейлъра на първия игрален филм за непрежалимия Георги Аспарухов в компанията на главните герои на лентата Павел Иванов и Александра Свиленова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празникът на буквите и в най-голямото училище извън България
Празникът на буквите и в най-голямото училище извън България
Очаква ни слънчево време утре
Очаква ни слънчево време утре