НОВИНИ

Стотици загинали и ранени при най-тежката влакова катастрофа в Индия за последните десетилетия (СНИМКИ)

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:37, 03.06.2023 (обновена)
16516
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 288 души са загинали, а 900 са ранени при голяма влакова катастрофа в Индия. Опасенията са, че броят на жертвите може да се окаже много по-голям. Все още се разследват причините за трагедията. Властите съобщиха, че на около 1600 километра северозападно от Делхи, влак е дерайлирал, а след това в него се е блъснал друг влак. Това е най-тежката влакова катастрофа в страната през този век.

Индия осъмна в траур - с редици от стотици тела, покрити с бели чаршафи край преобърнатите вагони и със скърбящи хора, отчаяно опитвайки се да получат информация за близките си; с куфари, играчки, дрехи разпръснати край катастрофиралите влакове.

"Когато излязох от влака, видях човек без ръка, друг без крак. На трети - лицето му беше обезобразено. 10-15 души паднаха върху мен. Оказах се най-отдолу. Ударих си ръката, а също и тила", разказва оцелял пътник от влака.„

Снимки: БГНЕС

Трагедията станала малко след 19 часа местно време, на 1600 километра северозападно от столицата Делхи. 12 вагона от пътнически влак се преобърнали и паднали върху другата линия - на пътя на влак, идващ от Калкута.

Над 200 линейки и автобуси цяла нощ извозваха пострадалите до болниците в района.

"Събудих се от силен трясък. Лежах на горното легло. Хванах се вентилатора и след това успях да се измъкна от влака", разказва друг оцелял при трагедията.

Над 12 часа спасителите се надпреварваха с времето, за да спасят пострадалите. Разрязваха вагоните, за да измъкнат оцелелите. Оцелели пътници също се включиха в спасителните операции.

Индия е с най-голямата железопътна мрежа в света. Независимо от усилията на властите да я модернизират, катастрофите не са рядкост. Най-често причините за инцидентите са човешка грешка или проблеми с остарялата сигнална система.

Най-тежката влакова катастрофа в Индия е от 1981-ва година. Тогава по време на мощен циклон, заради бурни ветрове претъпкан влак пада в река. Загиват над 800 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реджеп Ердоган ще положи клетва като президент за трети мандат
Реджеп Ердоган ще положи клетва като президент за трети мандат
Черешова задушница е!
Черешова задушница е!