НОВИНИ

Стоян Бъчваров: В българския хокей има потенциал, но нямаме къде да играем

стоян бъчваров
bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 18.02.2022
Чете се за: 06:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Генералният секретар на БФ Хокей на лед Стоян Бъчваров беше специален гост в предаването "Олимпийски върхове", за да коментира полуфиналите в мъжкия олимпийски турнир на Игрите в Пекин 2022, триумфа на Канада при дамите и развитието на хокея у нас.

Още в самото начало Бъчваров отбеляза страхотното постижение на канадката Мари-Филип Пулен, която с гола си във вратата на САЩ в битката за златния медал стана първата хокеистка в историята, която се разписва в четири последователни олимпийски финала.

"Искам да отбележа, че за първи път в историята имаме хокеистка, отбелязала гол във финалите на четири поредни Олимпиади, три от които златни. Това е Мари-Филип Пулен от Канада. Предполагам, че това постижение скоро няма да бъде достигнато от други олимпийци в колективни спортове и затова заслужава адмирации", заяви Бъчваров.

Той сподели и дали е останал изненадан от случилото се в полуфиналите при мъжете днес и очаквал ли е финалът да противопостави Руския олимпийски комитет (РОК) и Финландия.

"Това е очакван финал. Финландците направиха точно толкова, колкото беше необходимо, за да спечелят срещу Словакия. Това беше лесна победа за тях. Словаците не бяха много мотивирани. Днес нямаше пламък в тяхната игра и вероятно трудно ще се мотивират и за утрешния малък финал срещу Швеция. Вторият полуфинал беше далеч по-интересен. "Валидолова" победа, както обичат да казват руснаците. Младият Арсений Грицюк сложи арсен в олимпийската мечта на шведите", сподели генералният секретар на БФ Хокей на лед.

Бъчваров коментира и какви са неговите очаквания за финала, в който цялото напрежение ще бъде върху руснаците, които преследват второ поредно олимпийско злато.

"Руснаците за първи път се класират два пъти подред на финали и за тях всичко освен победа ще бъде равно на загуба. Напрежението ще бъде върху тях. Финландците са разкрепостени и са амбицирани да спечелят първата си олимпийска титла. Те са възможно най-неудобния съперник за РОК. Руснаците дори казваха, че единствено Финландия може да им отнеме титлата. В последните години финландците често надиграват руския отбор, като дори през 2019 година на Световното първенство победиха звездните играчи на Русия от НХЛ. Очакванията са за много интересен финал. Също така руснаците имаха по-тежък полуфинал и ще имат и по-малко почивка, така че това може да ги затрудни", каза Бъчваров.

Генералният секретар на родната федерация сподели още впечатленията си и от вече завършилия турнир при дамите, който бе спечелен от отбора на Канада.

"Не тайна, че в женския хокей доминират северноамериканските отбори. Канада вече води с 5-2 при титлите. Тази година също се получи много оспорван финал. Американките отбелязаха 12 секунди преди края, но ако го бяха направили 1-2 минути по-рано, изходът от финала беше непредвидим. В крайна сметка логиката възтържествува. Канада беше по-добрият отбор през целия турнир и взе това, което не успя преди четири години. Тук трябва да отбележим, че за първи път тъмнокожа хокеистка спечели златен медал", заяви той.

Стоян Бъчваров говори и за провала на северноамериканските отбори в мъжкия турнир и успехът за европейския хокей с достигането на четири отбора до битката за разпределение на медалите.

Мъжкият отбор на Канада не беше подготвен. Специално на тази Олимпиада разочарованието за северноамериканските отбори при мъжете е тотално, тъй като нито един от двата отбора не успя да стигне до битката за медалите. За такива изявени хокейни сили това е тотален неуспех. Техните отбори обаче бяха съставени предимно от хокеисти, които играят в Европа и колежани. Те не успяха да намерят баланса в отбора и това беше в техен ущърб. За европейския хокей е много положително, че четири отбора стигнаха до борбата за медалите. Може би това е знак към НХЛ, че за следващата Олимпиада ще трябва да предоставят най-добрите си играчи на северноамериканските отбори и да възвърнат авторитета си.

Накрая, Генералният секретар на БФ Хокей на лед коментира и на развитието на този спорт у нас и отчете развитие в женското направление.

"Българския хокей в момента разполага с две пързалки и много желаещи деца. Имаме развитие на женския хокей, защото идват повече момичета да играят. Има потенциал, нямаме къде да играят. Ако спортът е национална гордост, трябва да бъде и национална политика. Това важи за много спортове, в които и сме имали, и сме нямали традиции. Трябва да изкараме децата от компютрите, за да дойдат да спортуват", завърши Стоян Бъчваров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Панков: Биатлонистите ни показаха потенциал, но не го реализираха
Борислав Панков: Биатлонистите ни показаха потенциал, но не го реализираха
Правителството организира щаб, който постоянно следи информацията за ферибота в Йонийско море
Правителството организира щаб, който постоянно следи информацията за ферибота в Йонийско море